De okränkbara

Ett uttryck som tanklöst slängs fram i offentlig debatt är att det alltid är den som känner sig kränkt som avgör vad som är en kränkning och inte. Nu senast har Centrum mot rasism gått i taket för att GB kallar en glass för Nogger black. Centret misstänker att nogger är en omskrivning för nigger och därför kränkande. Vilket kvalificerat nonsens.

Ska vi förbjuda alla ord konstruerade så att de inleds av bokstaven N, åtföljd av en vokal, därefter följt av ett eller flera G:n? Ordet Några får därmed strykas ur svenskan. Det är ju snarlikt det latinska Negra, som betyder svart och är ursprunget till slangordet nigger. Dessutom är det femininformen och alltså diskriminerande mot kvinnor, särskilt svarta. Hu!
Leif Silbersky brukar ofta poängtera att hans klient måste frikännas för att åklagaren inte kunnat visa på uppsåt med gärningen. I svensk lag finns det alltså ett slags skydd mot godtyckliga domar. Om jag kallar en svart person för neger, så är det ett utslag av att jag använder ett sedan länge etablerat uttryck för att beskriva en persons utseende. Något kränkande ligger inte i detta, eftersom uttrycket för min del är neutralt och beskriver ett fysiskt faktum. Därmed saknas uppsåt från min sida att uttrycka ringaktning eller att kränka.
Om jag däremot skulle säga negerdjävel vore det en annan sak. Då har jag lagt till ett invektiv avsett att beskriva ringaktning. Då finns ett klart uppsåt. För tydlighets skull vill jag påpeka att jag aldrig använder detta uttryck.
Den grupp som förmodligen diskrimineras oftast i dagligt tal och media är medelålders vita män. Ja, jag vet att jag är en sådan. Men inte desto mindre, om medelålders vita män kan man ostraffat uttrycka vilken ringaktning som helst. Såväl som individer som kollektiv är medelålders vita män okränkbara, i betydelsen att det inte går att säga något så grovt ringaktande om dessa att det kan anses kränkande. Det kan tydligen inte ens anses kränkande mot normalt sedligt språkbruk att använda dessa uttryck om mvm. Det räcker med att läsa en krönika av Linda Skugge eller någon annan liknande kolumnist för att förstå vad jag menar.
Jag har då aldrig hört talas om att DO eller någon rycker ut till mvm:s försvar eller att Pressens opinionsnämnd reagerar på att någon ringaktande beskrivning av mvm bryter mot god publicistisk sed.
Med sitt utbrott om diskriminering har Centrum mot rasism i praktiken kränkt såväl svensk lagstiftning som svenska medborgares intellektuella heder. En sådan organisation är inte värdig mottagare av mina skattepengar. Det är min ärliga och rättframma åsikt.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.