Frihet för översittare eller för medborgarna

Varje medborgare kan göras till brottsling. Det är bara att stifta lagar som ingen kan efterleva. Krydda sedan det hela med övervakning in absurdum. Då kan medborgarna delas in i två klasser, de som dömts för brott och de som ännu inte dömts för brott. Några få varnar för övervakningssamhället när det gäller elektroniska kontokortsspår, polisens rätt till buggning mm.

Det gör de rätt i, men det finns så många fler vardagliga situationer där övervakning satts i system. Vid dessa, de små stegens tyranni, tillvänjs vi vid att mista vår frihet. Jag tänker i första hand på trafikområdet.
I TF 2kap 1§ första mening står: “För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna”. Detta är allt vi behöver veta. Det är bara att uppträda på detta sätt så fungerar trafiken utmärkt. I lagen finns dessutom ett antal paragrafer som talar om vad som är rätt och fel i ett antal situationer. Men dessa behöver egentligen inte tas i bruk förrän en olycka skett och ansvar skall utdömas.
Nu sker dock en hastig kantring i tolkning och tillämpning av lagen. Sedan en tid skall trafikanten, särskilt då bilisten, hindras från att i frihet och på eget ansvar vistas på vägen. Hon skall med teknik och övervakning hindras och/ eller jagas som en bannlyst. Trafikbulor, avsmalningar och automatiska hastighetskameror, är redan införda. Diktaturens kreatur ropar på mer blod. Inför alkolås, vägtullar, automatisk; hastighetsreglering, bältespåtagare och avståndsreglering, GPS-övervakning, cykelhjälm, med mera. Startspärrar för det en och det andra efterlyses. Snart tvingas vi vänta en vecka på att få starta bilen, så att vi ska hinna tänka efter om vi verkligen behöver köra bil just idag. Bilen kommer att jämställas med ett skjutvapen ungefär på samma sätt som i vissa amerikanska delstater.
En författningsdomstol och en poliskår som får direktiv att ägna sig åt att bekämpa brott som drabbar medborgarna istället för att bötfälla medelsvensson för fiktiva brott behövs mer än någonsin.

Det här inlägget postades i Trafik, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.