Nya vägar in i det totalitära samhället

I SvD 6/5-04 skriver man att regeringen vill installera 700 nya hastighetsövervakningskameror. Samtliga, både nya och gamla, ska dessutom utrustas med direktuppkopplad kamera till polisen, istället för som idag, ett fåtal kameror som flyttas runt och som måste ”vittjas” på sina bilder av polisen.

På SVT text 8/5 skriver man att de nya direktuppkopplade kamerorna även ska användas till annan övervakning. Nu ska poliserna sitta i kontrollrum och övervaka bältesanvändning och andra överträdelser. Poliserna hoppas dra in bötesbelopp motsvarande de ökade lönekostnaderna.
I England har reg-skylt kameror provats en tid. Genom att även dessa varit direktuppkopplade till en ledningscentral har man kunnat arrestera en mängd misstänkta personer. De flesta har kunnat släppas i brist på bevis men många svårfångade bovar har kunnat fängslas.
Är det detta den moderna tekniken ska användas till? Ska alla fotograferas och kontrolleras samt avkrävas en förklaring till sitt beteende och sin närvaro på en viss plats vid en viss tid? Är vi numera skyldiga eller i vart fall misstänkta till dess oskuld bevisats? Ska lagar som stiftades i en tid när sådan övervakning inte var möjlig få användas för att införa tekniska hinder som fråntar medborgaren initiativet att följa lagen på eget ansvar? Kan lagar, som visserligen definierar vad som är lagligt och vad som är olagligt, men som stiftats huvudsakligen som riktlinjer för hur man ska döma när brott begåtts användas för att med tekniska anordningar förhindra att människor har möjligheten att välja hur de ska handla? Ska rättsskipningen handla om att de paranoida ska få rätten att förbjuda alla andra att välja sina handlingar? Ska trafiken, med föregivande av trygghets- och säkerhetsaspekter få agera murbräcka för denna rättssyn på medborgarna? Vilka juridiska områden kommer därefter att regleras med teknik? Finns det några som kommer att fredas? Hur länge kan detta juridiska paradigmskifte få fortgå utan att vi får en rejäl debatt i Sverige?
Fahrenheit 451 kommer allt närmare en sann samtidsskildring. Läs den boken och hjälp mig sedan protestera mot ”utvecklingen”!

Det här inlägget postades i Trafik, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.