Ny alkoholpolitik

All individuell frihet måste komma med ett personligt ansvar. Jag vet inte hur mycket jag måste tjata om detta. Kanske är det så illa att ju tydligare detta blir, desto fler som inte orkar tänka sig att klara av sin frihet.

Egeninitierat alkohol- och drogbruk som gör kvinnan så omtöcknad att hon inte förmår säga nej eller ens tänka tanken att säga nej till sex, kan inte rimligen ge henne frihet från ansvar för sitt eget tillstånd. Att låta kvinnor stå för en självrisk i sådana fall kanske är välgörande för folknykterheten. Ävenså att döma män till strängare straff om de själva drogat sig till sämre omdöme. Istället för att som idag ge lindrigare straff. Att frivilligt tilldela sig en lägre intellektuell kapacitet genom dryckenskap eller drogande kan inte anses vara en förmildrande omständighet för vare sig män eller kvinnor.
Idag när vi inser att den tidigare bedrivna alkoholpolitiken, baserad på kontroll av tillgängligheten inte längre fungerar, måste vi pröva andra vägar. Att tillskriva den enskilde ett större juridiskt ansvar för sitt drickande kan vara en tydlig sådan signal om att överdrivet bruk kan vara skadligt på mer än ett sätt och inte heller godtagbart ur samhällets synpunkt.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.