The cat is out of the bag

Efter dödskjutningarna på Virginia Tech rapporterar svenska media om att legal tillgång till vapen är farligt och orsak till händelsen. Nästan omedelbart visar det sig att grabben var psykiskt sjuk och hade sökt hjälp.

Det är alltså precis som med knivar och knivförbud. Det är inte kniven som är det farliga vapnet, trots en del mord utförda med kniv. Det är som alltid och som vanligt gärningsmannens mentala utrustning som är det farliga vapnet. Hans inställning till sitt eget liv, till andras liv, hans bild av världen, problem och lösningar.

I USA omhuldas inställningen att var och en i alla lägen ska ”stand his ground”. Att hålla på sin rätt även om det leder till blodspillan och död. Den som håller på sin rätt, även in absurdum, är aldrig skuld till konsekvenserna. Det är alltid de som utmanar andras rätt som är skuld till konsekvenserna. Därför är dråp i självförsvar eller försvar av egendom alltid lagligt. Med en god advokat till hjälp kan man säkert bli friad om man dödat i försvar av en halväten glass i Texas i slutet av augusti.

I Sverige är det tvärtom. Man är alltid skyldig att försöka undvika konfrontation. Kan man gå ifrån en hotfullsituation ska man göra det. Man får inte stanna kvar och hävda sin rätt. Du har ingen rätt. Därmed har du ingen rätt att hävda din rätt. All rätt ska hävdas av myndighetsperson. Företrädesvis polis. I väntan på polis ska du hålla dig undan.

Båda systemen är lika absurda. Men man måste också notera att i båda länderna, alltså oavsett system så inträffar såväl överlagda mord som olyckshändelser med dödlig utgång. Inget av systemen garanterar sålunda mot våldsam död.

Den enkla lösningen blir för många att förbjuda vapen. Men det är bara hyckleriets seger över förnuftet. I både Sverige och i USA har man provat olika slags förbud mot alkohol. USAs mycket stränga förbud höll på att kasta hela samhället över ända. Sveriges statsmonopol på försäljning av alkohol har inte på något påtagligt sätt minskat alkoholismen.

När det gäller vapen så kan man konstatera att i stort sett vad som helst kan duga som vapen. Allt ifrån den egna kroppen, tillhyggen och projektiler till kärnvapen. Kunskapen om hur man använder eller kan använda dessa är vida spridd. Kunskapen, tekniken och verktygen för att tillverka alla slags vapen är lika väl spridd och laglig att äga och bruka för andra ändamål. Det finns alltså ingenting som hindrar i princip vem som helst att tillverka dödliga vapen för att ta livet av andra människor.

Alla vet att många kampsporter har utvecklats för att kunna användas till att döda förtryckets soldater i samhällen där vapen varit förbjudna för vanliga medborgare. Men man behöver inte ens vara tränad i sådana konster för att döda en annan människa. Det räcker med att läsa vanliga svenska polisrapporter för att inse detta.

Även vanliga vardagsföremål duger som mordvapen. Ett vanligt buntband modell grövre fungerar alldeles utmärkt. Förbered genom att göra en stor ögla. Träd över offrets huvud och dra åt. Har offret ingen kniv, sax eller avbitartång inom räckhåll är han förmodligen död inom ett par minuter. Du kan själv lugnt gå därifrån och befinna dig flera hundra meter bort när döden inträffar.

Med bil är det inte svårt att köra ihjäl en människa. Vill du sedan komma billigt undan är det bara att ta några rejäla groggar och hävda rattfylleri och minneslucka. Du kanske till och med klarar dig genom att helt enkelt smita från platsen.

Mejslar, saxar och knivar som finns i varje hem kan användas och används åtminstone varje vecka för blodspillan i Sverige. Trots knivförbudet. Dödliga stick och skärredskap kan dessutom enkelt tillverkas av nästan vad som helst. En pilbåge kan lätt tillverkas av vem som helst. Den kan också köpas helt fritt i en sportbutik. Med lite träning kan du lätt döda en människa på 50 meters håll. Armborst är förbjudna i Sverige, men är inte svårare att tillverka än att det kan göras på en timme eller två. Effekten kan utan problem fås att motsvara den hos en älgstudsare.

Jag tror att jag, utan att ha försökt, på en dag i en välutrustad maskinverkstad skulle kunna tillverka ett fungerande krutvapen, med kapacitet att döda en människa. Materialet finns lagligt. Kunskapen och maskinerna är lagliga och tillgängliga. Andra har redan tillverkat små eller stora bomber av tillgängligt material. Och sprängt dem på offentliga platser. Olagligt förståss, men de har haft den nödvändiga mentala inställningen. Åter andra har släppt ut dödliga kemikalier i allmänna transportmedel. Vissa diktaturstater nöjer sig inte med konventionella vapen. De provar ut och tillverkar kärnvapen trots internationella lagar och avtal som förbjuder detta.

Varför ser det ut så här? För att the cat is out of the bag. Kunskapen, tekniken och materialen finns tillgängliga. De kommer dessutom alltid att finnas tillgängliga. Det enda som behövs för att någon ska göra verklighet av möjligheten är viljan. En mental inställning som säger dem att de har rätt eller kanske till och med skyldighet att göra detta. Det kan alltså inte stoppas genom förbud av laglig tillverkning.

Tvärtom är förmodligen laglig tillverkning, lagligt ägande och brukande i kombination med ansvarsfull insikt om vapnens potential det enda som i slutänden kan rädda oss från vettvillingar som klarar av att lägga ihop 1+1. Rättighet att äga och bruka vapen för skytte, jakt eller rent av självförsvar under vissa förutsättningar, är en starkt drivande kraft för mindre våld i samhället. En sådan rättighet kräver naturligtvis bevis om utbildning, övning och licens för varje enskilt vapen. Rätten förverkas dessutom för den som blir dömd för brott. I

Sverige idag kan det räcka med en grövre fortkörning för att bli av med sina vapenlicenser. Det säger sig självt att i ett läge där man kan förlora något mycket åtråvärt för ett bagatellartat brott, så skärper man sig och undviker så gott man kan alla former av brott. De laglydigaste medborgarna som finns Sverige är licensierade, legala vapenägare. Ett faktum som är mycket viktigt att väga in när man diskuterar brott begångna med vapen.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.