Elektronisk stalking

Både myndigheter och företag utsätter idag medborgare/privatpersoner för elektronisk stalking. De hävdar att de gör det för vår säkerhet respektive bekvämlighet. Men om man inte kan avsäga sig denna ovälkomna uppvaktning, hur säker och bekväm känner man sig då?

Egentligen borde proceduren vara den omvända. De måste fråga om lov först innan de får övervaka och förfölja oss. Hastighetskameror med nummerplåtsigenkänning och transponderstationer; övervakningskameror med ansiktesigenkänning och rörelsemönsteralarm; mobiltelefoner med positionsangivelser, aktivitetsmönster och annan användarinformation, RFID loggar med mera.
Att de nya hastighetskamerorna skulle komma att användas till annat än hastighetsövervakning låg ju redan i propositionens skrivning ”… kamerorna ska i första skedet endast användas till övervakning av hastigheter.” Eller en snarlik formulering.
Messings försäkran om att övervakningen endast är till för att öka säkerheten på vägarna och minska antalet döda och skadade. Det finns (hos polititker och myndigheter) ingen avsikt eller vilja att sätta dit folk, klingar allt mer falskt.
Det är naturligtvis det som är det absolut främsta målet. Att genom att skapa osäkerhet hos medborgaren förmå denne att bli så passiv och lättkontrollerad som möjligt.
Politikerna har stulit vårt självbestämmande, vår integritet och vår frihet. Jag inbillar mig inte för ett ögonblick att de borgerliga är ett dugg bättre.
Vad krävs för att man som medborgare ska kunna göra en polisanmälan mot politiker och myndigheter för förföljelse av grupper eller enskilda individer?
När företag använder mina egna tekniska prylar för att kartlägga mig och oombedda kontakta mig med uppmaningar att överlämna mina pengar till dem, då börjar deras beteende hamna i området mellan förföljelse (stalking) och rån!
Vad krävs för att man som privatperson ska kunna polisanmäla ett företag för förföljelse?
Hur ska vi kunna skydda oss mot att myndigheter och företag bygger upp informtion och profiler över var och en av oss? Oavsett om informationen är sann eller falsk kommer den att kunna användas emot oss. Kan den användas mot oss kommer den också att användas så. Hur ska vi kunna skydda oss mot sådana angrepp? Får vi en omvänd bevisbörda? Att vi måste bevisa att deras profilering av oss inte rymmer en relevant sanning om oss? För sanning i någon mening kommer den naturligtvis att innehålla. Men som sagt är den relevant?

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.