Får det lov att vara lite varg kanske?

SNF, WWF, Svenska Rovdjursföreningen, Sveriges Ornitologiska Förening och Djurskyddet Sverige låter SNF:s ordförande Mikael Karlsson föra deras gemensamma talan i en protest mot regeringens rovdjurspolitik. Och då alldeles särskilt förslaget om licensjakt på varg. De beskyller alla andra debattörer och åsikter i frågan för att polarisera debatten. Man baxnar över enögdheten.

Organisationerna kräver att vargen ska återfå sin ekologiska roll. Hur de definierar ekologisk roll framgår inte. Men de ger en fingervisning. ”För att vargen ska kunna fylla en ekologisk funktion krävs långt fler än 200 vargar samt att de får finnas i betydligt större tätheter än några få vargfamiljer i varje län.”
Vi analyserar: ”För att vargen ska kunna fylla en ekologisk funktion…” Menar de då en och endast en av många ekologiska funktioner? Eller menar de ekologiskt fullt ut till vargens hela potential i ekosystemet?
Vad menas egentligen med ekologisk funktion i detta sammanhang? Hur mycket eller hur lite inverkan på ekosystemet krävs för att det ska klassificeras som en ekologisk funktion?
”…krävs långt fler än 200 vargar…” Det låter som någon multipel av 200. Är 10 gånger fler en tillräckligt stor multipel, eller är det 100 gånger fler de avser?
”…samt att de får finnas i betydligt större tätheter än några få vargfamiljer i varje län.” Många bedömer att högst en vargfamilj i varje län är det som kan anses acceptabelt ur flera aspekter. Här tycks dessa organisationer mena att vi bör ha flera vargfamiljer i varje län. Enligt min gammeldags matematikundervisning betyder några 3-4. ”Betydligt större täthet än några få” betyder mycket fler än 3, minst det dubbla. Flera betyder 5-7 stycken. Är betydligt större täthet fler än flera? Alltså lika med många, vilket är 8 och uppåt? Om vi går på det minsta talet så blir 23 län, vi undantar Gotland, gånger 6 (≈flera), gånger 5 som är absolut minimum för vad en vargfamilj kan vara, så får vi 690 vargar. Säger vi att vargfamiljerna håller normal storlek, ett alfapar, några vuxna som hör till flocken samt en kull valpar, cirka 10 individer, så blir det 60 gånger 23, 1380 vargar. Om vi går på indikationen att de menar så många familjer som 8 eller fler så får vi minst 1840 vargar.

Då talar vi inte längre om en vargstam som fyller en ”ekologisk funktion”. Då är det en vargstam som fullständigt ritar om Sveriges ekologiska karta. Är dessa natur- och miljöorganisationer medvetna om detta? Eller är de egentligen miljöterrorister i fårakläder?
Med vilken rätt kräver de att få radikalt ändra på ekologin i de biotoper som de inte själva äger? Vi har ju trots allt något slags ordnat rättssamhälle där varje markbit och därtill hörande biotop har en registrerad ägare. Vill de rasera förutsättningarna för den civilisation vi idag accepterat?

Om vi vidgar perspektiven till att omfatta hela Jorden och låter dessa organisationers visioner om hur världens natur bör skötas. Då skulle det inte finnas utrymme till att försörja mer än 1-2 miljarder människor. Tänker de ta på sig ansvaret för att peka ut vilka som ska tvingas svälta ihjäl? Eller har de tänkt skynda på förloppet genom någon sorts utrotningskampanj? Tror de att människan är den enda djurart som saknar ”ekologisk funktion”? Deras ultimata mål kanske är att utrota människan helt och hållet. Man börjar ju undra hur det står till med såväl logik som moral och uppsåt hos dessa människor.

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.