Friheten eller döden

Om man vill undvika terrorism och andra former av civil olydnad, ska man inte införa totalitära system som kränker individens frihet. Jag talar här inte om vanliga brottslingar som utför egendomsbrott och personbrott i sin omgivning, utan om personer som känner sig kränkta av staten. Dessa personer har påfallande ofta en mycket hög moral när det gäller att inte begå brott mot sina medmänniskor.

Däremot bryter de gärna mot regler som begränsar deras frihet på ett för dem orättfärdigt sätt. När det inte skadar andra kan vi kanske kalla det civil olydnad och när det väsentligt skadar andra har det blivit terrorism. Det hela beskriver en skala av protest. Med totalitära åtgärder skapar man bara fler terrorister. Deras handlingar är en protest mot det de uppfattar som övergrepp från det offentliga samhället.
Även terrorister kan studera avancerade ämnen på universitet. Men de har säkert inga problem med att maskera sitt hat så att deras utbrott blir överraskande och obehagligt. Utbildning i klassisk mening är förmodligen ganska verkningslöst mot människor som blir olydiga mot staten.
Deras personliga profil av rättsuppfattning har ofta blivit påverkad tidigt i livet, kanske rent av innan skolstarten. Åtminstone om ledande figurer finns många vittnesmål om ett stort rättvise- och frihetspatos. Det kan förklara varför de vanligen inte ägnar sig åt traditionella brott.
För en person som vill väl och känner stort behov av frihet, en Emil alltså, kan brist på förståelse från omgivningen, missriktade bestraffningar och kränkningar skapa alla nödvändiga förutsättningar för en framtida terrorist. Med säkerhet en olydig civilist. Därför fungerar inte traditionella brottsbekämpningsmetoder mot dessa personer. Tvärtom, dessa metoder kan verka katalyserande, skapa terrorister.
Innan vi ropar på hårda tag måste vi besinna oss och skärskåda vår egen tolerans mot andra och samtidigt anstränga oss ännu mer för att bygga ännu bättre tillit mellan dem och oss. Den goda effekten av en lyckad sådan politik bör också föra med sig den goda bieffekten att den sociala kontakten i vårt närområde ökar, vilket anses vara den bästa preventiva metoden mot annan brottslighet.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.