O brother, where art’ thou?

Högsta Domstolen i USA har förtydligat att konstitutionen och Bill of Rights gäller, fortfarande. Det andra tillägget, om rätten att bära vapen, var det som förtydligandet gällde denna gång. Lyckost amerikanerna som har en så bra konstitution! Det borde vi också ha. Ja, jag vet att jag tjatat i massor om detta. Men så är det. Vi får inte bra rättigheter förrän vi kommer dithän.

Vi har vetat i århundraden att det är vad som krävs. I skolan får vi lära oss om Montesquieu och hans maktdelningslära. Vi får jämföra olika principer för att ge vanligt folk, individuella medborgare en rimlig chans till egenmakt och frihet. Alla andra modeller än någon form av maktdelning är sämre.
Ändå vägrar man i Sverige och i Europa dra de rätta konsekvenserna av denna insikt! Detta också trots att insikten först vaknade hos europeiska filosofer. Mycket märkligt.
Därutöver och alldeles i linje med den amerikanska inställningen, anser jag att även vi ska ha rätt att bära vapen. För denna åsikt är jag klassad som dissident. Jag har vid några tillfällen klagat till radionämnden över inslag i TV som varit vapenfientliga och i något fall idiotförklarat den amerikanska hållningen.
De svar jag fått har varit av typen goddag, yxskaft! I Sverige får man inte gilla USA, inte gilla vapen. Jo jag har uttryckligen fått det förklarat för mig. Eftersom den officiella (s) hållningen är sådan så är SVT:s rapportering opartisk om den stöder den politiken. Att gå mig och mina åsiktsfränder till mötes och spegla vår åsikt vore inte att främja en nyanserad och allsidig debatt. Det vore i princip att ge efter för perverterade och samhällsomstörtande åsikter. Jo, i den stilen svarar de.
Fri television? Jo, pytt! I samhällsdebattens tjänst? Som Korea-TV då! Ett stöd för informerade och engagerade medborgare? Homer Simpson for President!

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.