Förändras eller förintas

Varje generation måste förnya sin demokrati annars förfaller eller stelnar den. Min generation, som föddes strax efter WWII har inte lyckats med detta. Folkrörelsepolitiken har stelnat, blivit konserverande och nostalgisk. Det kan vara så att kriget åstadkom så genomgripande förändringar att ingen var redo att börja ifrågasätta detaljer på länge. Det är också möjligt att krigsgenerationerna var så traumatiserade att vi inte förmådde få dem med på att tänka nytt. Det kalla kriget gjorde inte heller saken lättare. Eller sidospåret 68-rörelsen. I bakvattnet av dessa besvär har de gröna diktaturkramarna kunnat smyga fram sina positioner.
Men nu måste det börja hända saker. De västliga demokratierna är i akut behov av förnyelse och övriga spirande demokratier behöver bättre förebilder. Dagens ungdomar är inte heller nöjda med de ursäkter som hittills försenat förnyelsen. Det ska bli spännande att se, om man får vara med.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.