Den hierarkiska fördomen

Hela min uppväxt spenderades tillsammans med människor som gjorde karriär, drömde och andades karriär. De flesta av dem var idioter, eller betedde sig i vart fall som idioter. Större delen av mitt vuxna liva har jag umgåtts med människor som inte är karriärister, inte drömmer om en statusfylld karriär. Nästan ingen av dem har burit sig åt som en idiot.
Över hela världen har vi problem med att människor hamnar i utanförskap. De får inte sådana jobb som de mycket väl skulle kunna klara av. Inte ens om de sänker sin lön eller jobbar gratis får de jobb. För då förutsätter de fördomsfulla karriäristerna att det är något fel på dem. Till och med att det är något fel som vore skadligt eller outhärdligt för arbetsplatsen eller för karriäristerna. Men man skyller på dem som är i utanförskap.
Problemet är alltså inte att vissa människor inte passar in eller att de bär sig illa åt. Problemet är att de inte tillåts passa in, av karriärister som bär sig illa åt. Problemet är i klartext att utanförskapet skapas av dem som anser sig vara på insidan.

Det här inlägget postades i Karriärismen och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.