Udda, jag vinner. Jämnt, du förlorar

Riksrevisorn Claes Norgren har i en debattartikel i DN 3/3 kritiserat de svenska klimatåtgärderna för ineffektivitet. http://www.dn.se/debatt/svenska-klimatatgarder-ar-ambitiosa-men-ineffektiva
Riksrevisorn skrapar ändå bara på ytan och vågar inte på gå in på de avgörande frågorna.
”Att Sverige ska gå före i klimatarbetet och ha en högre ambitionsnivå än vi har gemensamt inom EU är en viktig ambition som riksdagen har beslutat om.” Det säger väl allt om förutsättningarna för granskningen. Det kanske är på sin plats att jag förklarar varför jag inte blir lika euforisk inför RR:s artikel som andra skeptiker. Jag är helt enkelt tillräckligt politiskt luttrad för att känna igen en bakdörr genom vilken politikern kan smita undan ansvaret, när jag ser en.
Vi betraktar RR:s mening igen. ”Att Sverige ska gå före i klimatarbetet och ha en högre ambitionsnivå än vi har gemensamt inom EU är en viktig ambition som riksdagen har beslutat om.” Ordet viktigt är ett värdeord. I sådana här sammanhang har det betydelse vem som anser att det är viktigt och för vad.
Om RR hade velat uttrycka som sin mening att han inte delar riksdagens bedömning av den utökade klimatpolitikens viktighet, eller om han bara velat förhålla sig neutral till riksdagens beslut, hade han skrivit ”Riksdagen har beslutat att det är viktigt att Sverige har en högre ambitionsnivå än vi har gemensamt inom EU.”
Då hade det också funnits uppenbara skäl för RR att granska den målsättningen mot tillgängliga fakta om klimatet. Det har RR inte gjort.
Allt är en fråga om syntax, aktivt subjekt, objekt och syftning, för att tala grammatik. Man kan säga att det är ett trick med speglar, om man vill avslöja trollkarlens magi.
AGW:arna och politikerna kan nu utan att skämmas säga att, ”RR har kontrollerat klimatpolitiken och INTE funnit något att invända mot den förda politikens viktiga mål. Däremot har RR riktat kritik mot politikens effektivitet. Vi måste därför spänna bågen hårdare och sikta högre för att nå de viktiga målen.” Med andra ord, mer skatter, övervakning, regler, beteendestyrning etc. Eller ja, minskad frihet för individen, mera toppstyrd förändring av samhället och så vidare.
Så vänds den analys och ambition som du trodde att du kan glädjas över i sin raka motsats.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.