Five easy pieces, five easy perspectives

Fotosyntesen och CO2
Vi fick alla i skolan lära oss om fotosyntesen. Alltså av koldioxid (CO2), vatten (H2O) och solljus tillverkar de gröna växterna socker och och syrgas (O2). CO2 är helt nödvändigt för livet på jorden. Det är definitivt inget gift för livet här.
 En liten ökning skulle kunna effektivisera fotosyntesen och ge högre avkastning i växtligheten. Förmodligen en bra sak om jordens befolkning ökar.

Atmosfären och CO2
Atmosfärens innehåll av CO2 varierar en aning genom historien, men ligger typiskt runt 3 tiotusendelar av dess totala innehåll av gaser. Ibland har CO2 inte ens räknats till atmosfärsgaserna utan till spårgaser, sådana som finns i så låga halter att de kan spåras men inte har någon betydelsefull inverkan på atmosfären. Så sent som på 1980-talet bestämde de amerikanska miljömyndigheterna att CO2 är en inert gas och sålunda inte en miljöskadlig gas.
 Tror någon på allvar att med en förändring av koldioxidinnehållet på hundratusendelen av jordens atmosfär så är livet här hotat?

Bronsålder och värme
Såvitt vi vet var det under bronsåldern (5000-2500 år sedan) betydligt varmare på hela planeten. Samtliga kontinenter utom Australien uppvisar spår av stort välstånd och högkulturer vid den tiden. Beror det på att livet var särskilt svårt just då?
Nej, självfallet inte. Varmare klimat gjorde det enklare att skaffa mat, fler kunde ägna sig åt annat. Exempelvis att tänka, konstruera byggnader, administrera samhället, skapa konst mm. Alla de vanliga kriterierna på högkultur.

Dinosaurier och värme
Under alla de årmiljoner när dinosaurier levde på jorden var det betydligt varmare på jorden än det är nu. Tidvis kanske så mycket som mer än 10°C varmare i medeltemperatur än vi har nu. Normalt anges 6-8°C varmare än nu. Det är alltså mer än dubbelt så mycket varmare som klimathotarna varnar för.
I djuphaven, där klimatforskarna nu letar bevis för att det senaste decenniets ”uteblivna” värmeökning gömmer sig, var det upp till 15°C varmare. Men livet stortrivdes. Ett varmare klimat på planeten är med alla sätt att mäta ett bättre klimat. Om det är något vi ska göra så är det att skapa värme och definitivt inte att kyla ner Jorden.

Skatt på luft
Det finns otaliga skämt genom seklerna om hur skattmasen helst skulle vilja ta betalt för luften vi andas. De flesta tänkte nog på luften vi andas in. Tills någon med tydligt maffiatänk kom på att det är effektivare utpressning att låta det vara gratis att andas in men kostsamt att andas ut. Där har vi orsaken till att så många och mäktiga ekonomiska intressen vill dansa kring denna guldkalv. De skiter fullständigt i miljön och klimatet. Men de har funnit ett sätt att luras så att de kan öka sin makt och sin förmögenhet.
 Det är de godtrogna AGW:arna som drar oss i fördärvet genom att sätta dessa bedragare på makten.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.