YKB für alles?

En yrkeschaufför måste uppdatera sin utbildning med YKB (yrkeskompetensbevis) från första dagen till sista yrkesverksamma körningen. Det sker antingen genom en endagskurs varje år eller med en hel veckas kursande vart femte år. Sedan löper uppdateringen på i ett rullande femårsschema.
Läkare behöver inte uppdatera sin yrkeskompetens alls om de inte vill. De får skriva ut mediciner, inklusive narkotiska preparat livet ut, eller så länge de har kvar sin läkarlegitimation, som är rent svår att mista. De behöver inte göra något extra för att behålla legitimationen, bara låta bli allvarliga brott eller grova försumelser i tjänsten.

Nog är det något som är snett när det ser ut på detta vis. Det är också typiskt att det är i praktiska yrken utan krav på högskoleexamen som kraven på förnyelse av behörigheten är störst. Det är där man litar minst på att utövaren på egen hand klarar av att hålla sin yrkeskunskap aktuell. Ja, det är rent av så att han skattemässigt är missgynnad av att på egen hand bättra på sina kunskaper.
Vem skulle du lita mer på i sin yrkesroll, en chaufför som kört lastbil i 20 och får en ny bil att köra eller läkare som inte tagit till sig ny medicinsk kunskap på 20 år?

Att det ser ut så här beror i hög grad på mäktiga särintressen. De kollektivanslutna arbetarnas fackföreningar som vill äga sina medlemmar och deras arbetsrätt. Läkarnas fackföreningar som månar om medlemmarnas rätt att vila på sina akademiska lagrar och slå mynt av de höga antagningskraven och den långa utbildningen utan krav på förnyelse, förkovran eller anpassning till verkligheten. Båda gruppernas agerande känns fel, omodernt.

Man ska inte heller underskatta utbildarnas önskan om ständig elevtillströmning. Exempelvis har mängder av svenskar fått utbildning på motorsåg och röjsåg. Men tro inte att den anses räcka livet ut. Nejdå, den ska helst förnyas med jämna mellanrum och nya varianter av motorsågskörkort med mera kläcks ständigt fram av utbildningsföretag och tillsynsmyndigheter i skön förening.

Så varför har inte akademikerna krav på YKB? Kan förklaringen vara så enkel som att det är akademiker som är utredare och förslagsskrivare till politikerna? Nu ska visserligen lärarna tvingas skaffa sig lärarlegitimation, men hur mycket bättre ska de tvingas bli i pedagogik och ämneskunskap varje år? Kommer de att underställas riktad utbildning och avslutande prov av legitimerad eller behörig kontrollant? Visst har lärarna i sitt avtal att de ska få viss utbildning varje år. Men de flesta verkar uppleva det som arbetsgivarens sätt att lura dem på lediga dagar.

Jag vet dock vilken grupp som mest av alla skulle behöva YKB, politikerna! Först en rejäl grundutbildning i filosofi, analys, logik, ekonomi, juridik och rättssäkerhet samt politiska ideologier. Därefter flera års praktik med praktikbok där de inlärda momenten prickas av. Slutligen uppvisande av färsk godkänd YKB inför varje val, där det tydligt framgår att de förstår att de är till för medborgarna och inte tvärtom.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.