Baggböleri all over again

Börringe kloster fidiekomiss fick tillstånd att köpa 312 hektar jordbruksmark, trots lagen om baggböleri som förbjuder bolag att köpa mark. Länsstyrelsen sa ja till fövärvet, men Jorbruksverket, som är överordnad myndighet i ärendet avslog begäran om undantag. I förvaltningsrätt fick köparna rätt och Jordbruksverket överklagade. Till slut avgjordes ärendet genom att Högsta förvaltningsdomstolen lämnade Walk Over och inte lämnade prövningstillstånd. Affären anses därmed godkänd.
Nu står fler bolag i kö för att förvärva mark i strid med baggölerilagen som kommit till av historiska skäl och erfarenheter. Insikten är att det privata ägandet måste skyddas och stärkas. Nu tycks våra myndigheter ha förlorat den insikten och till och med börjat döma i motsatt riktning.
Det rapporteras även andra konstigheter med förvärvtillstånd där grevar och fidekomisser får förvärvstillstånd för sina bolag, medan mjölkgårdar i bolagsform inte får. Vi följer endast lagen, säger Jordbruksverket. Hur var det Rällingen sa?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.