Offentlig verksamhet smiter från ansvar

Regeringen har satt upp AB Svensk Bilprovning på säljlistan. Jag gillar det inte. Låt mig förklara. Jag gillar inte slöseri med skattepengar, jag gillar inte onödig byråkrati. Dels krånglar det till livet, dels kostar det pengar.
Men jag är helt övertygad om att myndighetsutövning inte ska outsorcas till privata företag. För det minskar insynen, genomskinligheten och den demokratiska påverkan. Det gör vinstmaximering till första prioritet i verksamheten, det öppnar en än större dörr för korruption, det ger incitament för att vidga marknaden mm. Vem kommer i framtiden att lita på ett besiktningsföretag som drivs av ett företag med bilverkstad eller nybilsförsäljning? Eller ett kooperativ med målet att ta död på bilismen, vilket skäl de än föreger?
Visst kan sådant kan förekomma även hos myndigheter. Men där finns en helt annan offentlig redovisning och öppenhet. Man kan rösta på dem som bestämmer över myndigheterna direkt, inte bara handlar av dem.
Amerikansk privatiserad fångvård är ett mycket skrämmande exempel på vad som kan gå snett när myndighetsutövning privatiseras. en rasande ökning i antalet fängslade, längre strafftider, hårdare regler, three strikes and you’re out mm. Fångvården har blivit en politisk maktfaktor som föser politikerna framför sig för att vidga fångvårdsindustrins marknad. Svensk parkeringsövervakning är ett tydligt exempel här hemma. Till och med i en så relativt harmlös verksamhet blir medborgaren i praktiken rättslös av vaktbolagens hantering av parkeringsärenden.
Om inte det offentliga längre är intresserad av att driva myndighet, då är det bättre att stryka den lagstiftning som reglerar myndighetens verksamhet. Myndigheten behövs tydligen inte. Moralen hos allmänheten är vanligtvis god. Erbjud medborgarna möjlighet att sinsemellan själva sluta fria avtal, att själva finna den codex de kan leva med. Låt var och en uppföra sig så korrumperat som de önskar, värre än med privatiserade myndigheter kan det knappast bli.

Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.