Hellre vargjakt än EMU

Idag är jag glad att Sverige inte är med i EMU. Jag var aktiv på ja-sidan i EMU-valet. Jag tyckte att regelverket för EMU var bra och på den tiden klart mer pålitligt än hanteringen av den svenska kronan de föregående tre decennierna.
Men jag tänkte inte på att Sveriges roll i EMU skulle ha skötts av svenska politiker. Det borde jag ha tänkt på. Svenska politiker hade säkert ansträngt sig för att Sverige skulle vara bäst. Men man hade i vanlig ordning inte vågat kräva rättning av de andra nationerna. Sådan flathet hade uppfattats som om vi var beredda att betala notan. Då hade vi fått göra det idag.
Likheten kan vi se i den svenska hanteringen av vargjakten. Vi har, hade, en ansvarsfull förvaltning av varg, inklusive väl förankrad licensjakt. Men det krävdes inte mer än att några organiserade naturterrorister klagade till EU-kommissionen så vågade inte Sveriges regering stå för den svenska linjen.
Om de inte vågar stå för en viktig princip i något som är en sådan skitsak, med EU-mått mätt, som vargjakten, då kan man ju ana hur platt de hade lagt sig i viktiga frågor. Var är alla vikingar och Vasa-ättlingar när man behöver dem?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.