En frihetskämpe

Catherine Crier är en i Sverige totalt okänd journalist och författare, fd advokat och domare i Texas. I höstas kom hon ut med en bok, Patriot Acts, som är en svidande vidräkning med hur hennes eget land, hennes medamerikaner förvaltar arvet från revolutionen och sin konstitution. Hon underkänner både demokrater och republikaners sätt att styra landet i två sekel.
De har inte förvaltat den sanna kapitalismen som befriar de vanliga människorna från elitens förtryck, dundrar hon. Istället har de från första start, vilseledda av Alexander Hamilton, implementerat världens största korporativa system. Det går bra att läsa mer här:

http://patriotacts.com/capitalists-of-america-unite-why-adam-smith-would-be-marching-today/

Att inte hon blivit kallad kommunist eller landsförrädare är nästan en gåta. Men hon sätter fingret på precis rätt punkt. Den kapitalism som den federala regeringen, oavsett färg, försvarat är big business.

Konstitutionen är skriven till den vanlige medborgarens försvar. Undan för undan har dock såväl makt som rättigheter flyttats uppåt, till myndigheter och till de stora företagen. De som läst flera av mina blogposter vet att jag alltid hävdad individens rätt mot myndigheter och korporationer, att jag sjungit småföretagandets lov. Catherine Crier gör allt detta och mer. Hon förklarar hur amerikanerna förlorade sin demokrati till korporativismen.

Hon förordar en starkt stat, till individens försvar, inte till hennes förslavande. Statens uppgift är att skydda medborgaren mot dem med mer resurser. Som den jurist hon är, hävdar hon att det är domstolarnas uppgift att skydda medborgaren mot staten. Att aldrig tillåta myndigheterna att gå i säng med de mäktiga och ge sig på de svaga.

Måntro det finns en läxa här, även för Europa?

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.