Hälsa i media

Det är fascinerande med medicinska nyheter. Allt kan vara farligt eller lika möjligt ofarligt, beroende på vem som forskat och varför. Jag misstänker inte minst att det också beror på vem som rapporterar. På mindre än en vecka har vi nu fått veta att gravida kvinnor som bor i Stockholm (var är kontrollgruppen?) och därmed riskerar utsättas för bilavgaser, riskerar att föda tre veckor för tidigt. Vilket i och för sig inte är något allvarligt. Det kan till och med vara gynnsamt för att förlossningen blir enklare. Det presenterades som en nyhet om stor fara, men några konsekvenser för fostret redovisades inte.

Några dagar senare kommer rapporten om att cellgifter som används för att behandla gravida kvinnor med cancer inte alls påverkar fostret. Som jag tidigare uppfattat saken har cellgifter en betydligt mer potent verka på kroppen än avgaser i koncentrationer som inte ens framkallar någon reaktion hos friska människor.

En tanke som slår en är att rapporter som kan användas mot den för de flesta journalister förhatliga biltrafiken, presenteras som ett hot. Kan di vara så jävliga?

Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.