När maffiaverket ber dig flyga och fara!

Luftfartsverket/Swedavia, som äger och driver Arlanda flygplats tycker att de är duktiga klimatkämpar. Enligt uppgifter som verifierats av deras pressavdelning har de en längre tid haft särskilda regler för taxibilar som ska lämna och hämta. De har poängsatt olika bilmodeller efter deras utsläpp.

Bilarna med minst utsläpp har fått noll poäng. Ju fler poäng desto ”sämre” bil. En nollpoängsbil får lämna och hämta passagerare utan begränsningar. Riktigt ”dåliga” bilar får inte ens hämta kunder, bara lämna. I de fall en kund envisas med att åka med en sådan taxi får de gå till en allmän parkering för att lasta i bagage och sätta sig i bilen.

Har taxin fått poängbelastning så tvingas den vänta lika många minuter som den har poäng efter att den kommit till flygplatsen innan den får hämta sin kund. Därför ger 60 straffpoäng en timmes väntan. De blir säkert väldigt miljövänligt och bra när en frusen förare ska stå med bilen på tomgång en timme för att inte frysa ihjäl. Naturligtvis är det ingen som sitter och väntar så länge om det inte är en särskild beställning som väntar. Då är det bättre att åka och leta kunder på annan plats.

Dumheterna är inte slut där. Den taxichaufför som ska hämta en namngiven kund och vill hålla upp en skylt med kundens namn måste betala 50 kr. Detta förbjöds i en dom strax före Jul. Är bilen förbeställd måste föraren dessutom betala 100 kr i förbeställningsavgift. Lägg till det kanske en halvtimmes väntan innan kunden sätter sig i bilen. Gissa vem som får betala det?

Har verkligen LFV stöd i lagen för dessa åtgärder? Ja, svarar Swedavia, ”Vi äger marken där taxibilarna kör, då får vi bestämma reglerna.” ”Våra kundundersökningar visar att detta system är populärt bland kunderna.” ”Vi är en av de ledande flygplatserna i världen på klimatarbete och får många studiebesök för det varje år.” Vi kommer att fortsätta med vår nollvision för miljö- och klimatutsläpp.” ”Uppgifter om att klimathotet är falskt eller att CO2 inte förstör klimatet får stå för den som påstår det. Vi tar dock starkt avstånd från sådana påståenden.”

Det låter kanske vackert och ståndfast av dem. Det låter kanske som om jag här angriper äganderätten, när jag så tydligt försvarat den vid andra tillfällen. Men nu är Luftartsverket/Swedavia statligt. Vi är alla delägare. Om nu allemansrätt är så viktigt för staten som det framstått i debatten om den, då borde vi alla vara välkomna utan diskriminering. I synnerhet om vi använder fordon som är godkända av en annan avdelning på samma paraplymyndighet, Trafikverket.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på När maffiaverket ber dig flyga och fara!

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Smittan sprider sig fort från Sicilien/Neapel och som sagt skattefinansierade tjänstemän är i princip oavsättliga!

Kommentarer är stängda.