Tips från läsekretsen 1

MSM undanhåller sanningen.
Jag börjar få många tips från engagerade läsare. Nu fick jag två värdefulla tips samma dag. Det var två anmärkningsvärda uppgifter var för sig. Men om man ser dem tillsammans blir effekten ännu tydligare.

Den ena är projekt Skandulvs rapport om vargens minsta överlevnadsbestånd, MVP (minimum viable population). Som sig bör inflikar utredarna på flera ställen små brakslappar om att den metod de använt inte är avsedd för sådana analyser som de gjort, att resultaten inte ska tolkas bokstavligt osv.

Där framgår att vargen skulle kunna ha ett MVP så lågt som 40 djur. Då är det inte med avseende på genetisk uthållighet, men de skulle klara 100 års överlevnad. En stam på 40 djur är relativt känslig för skillnader i reproduktion. Därför förordas en nivå som ligger något över teoretiskt minimum. Utredarna själva skriver att med 100 djur i stammen finns ingen anledning att oroa sig för att stammen dör ut. De redovisar detta antal mot bakgrund av sina analyser av vilka belastningar en stam tål. Belastningar ska förstås som nedgång i antal beroende på jakt eller naturliga orsaker. De använder inte uttrycket årsmån, men beskriver flera sådana variationer i livsbetingelser som är att hänföra till årsmån. Min tolkning är att något som kan kallas extremt ovanliga årsmånsförhållanden är vad de kallar för ”katastrofer”. De ger några exempel på hur andra forskare definierat sådana katastrofer. Sammanfattningsvis kan väl sägas att minst en halvering av populationen är ett kriterium för att det ska kallas för katastrof. De räknar med att en vargstam överlever 3 sådana händelser under en hundraårsperiod och ändå hämtar sig till en livskraftig status.

För att klara en genetisk överlevnad, en genetiskt sund variation i stammen, skulle man vid så låga numerärer som 40-100 djur behöva hjälpa till och tillföra avelsdjur med jämna mellanrum. Sådana planer finns som bekant redan inom projekt varg.

Storstadspressen skriver inte mycket om detta. De braskande rubrikerna om att det kan räcka 40-100 vargar hos lantisarna uteblir. Däremot håller Jägarnas riksförbund fast vid sitt beslut att kräva noll frilevande varg i Sverige. Den ståndpunkten blir mer och mer förankrad i medlemsleden. I det förbundet diskuterar man även att helt tacka nej till statsbidrag, för att kunna stå helt fria från påtryckningar. Det är den mest hedervärda ståndpunkt jag sett i svenskt föreningsliv och politik på mången god dag.

I våra svenska djurparker har vi minst 40 vargar. De ingår redan i ett avelsprogram för att säkra att djurparksvargarna inte degenereras. Där finns alltså en svensk genetiskt sund vargstam, som dessutom enkelt kan förbättras om man så önskar.

När det gäller människor som begår grova våldsbrott har såväl allmänhetens som lagstiftarens tålamod minskat. Strafflängderna har ökat, inte så mycket för att brotten blivit värre eller vanligare, utan mer för att de skötsamma medborgarna inte vill besväras av våldsbenägna återfallsförbrytare. Man vill helt enkelt se sådana inlåsta så länge som möjligt.

Vargen är till sin natur en våldsam återfallsförövare. Den radikala, praktiskt och humanitärt bästa lösningen kanske är att göra som JRF föreslår, ingen varg i skogen! Alla svenska vargar i hägn med statsbidrag och en centralt bestämd avelsplan. Det är bättre att de som vill se varg betalar inträde till en djurpark än att de via statens våldsmonomopol tvingar dem som inte vill ha varg att bekosta dess uppehälle. När får vi se Aftonbladet och Expressen förorda den lösningen?

 

Som bonus kommer en video som kan vara från rovdjursföreningens julfest.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Tips från läsekretsen 1

 1. allemand skriver:

  ”Strafflängderna har ökat, inte så mycket för att brotten blivit värre eller vanligare, utan mer för att de skötsamma medborgarna inte vill besväras av våldsbenägna återfallsförbrytare. Man vill helt enkelt se sådana inlåsta så länge som möjligt.”

  Där anmäler jag en avvikande uppfattning. Tvärtom, så har tiden minskat dramatiskt.
  Att slå ihjäl en tant på en parkeringsplats ger 1,2 år vilket inte markerar en straff skärpning, tvärtom. Straffet var det lägsta möjliga.

  • mats skriver:

   Det finns naturligtvis undantag. Särskilt som i det fallet du beskriver där domstolen sätter en annan brottsrubricering än den en upprörd allmänhet hade väntat sig.

Kommentarer är stängda.