Verklig trafiksäkerhet och inbillad

I tidningen Trucking nr 11 kan man bland smånotiserna läsa att omskyltningen till alla hela tiotal från 30 till 120 i hastighetsgränser inte haft någon effekt på hastigheterna på våra vägar. Oavsett skyltbytet gett högre eller lägre hastighetsgräns har svenskarna endast ändrat sin hastighet knappt två km/h. Svenskarna kör, som jag sagt förut, som de har förstånd. Det vill säga bättre än trafikmyndigheterna.

Att myndigheten beslutat ersätta alla udda hastighetsgränser med närmast lägre jämna var bara väntat. Det var väl egentligen hela vitsen med omskyltningen.

I tidningen 4wheeldrive nr 10 noteras att Lunds universitet kommit fram till att det är säkrare att åka personbil än att åka stadsbuss. Det är framför allt transporten till och från bussen som är mer riskfylld än att gå till och från den egna bilen. Här finns säkert en lärdom att dra för dem som hävdar bilismens moraliska underlägsenhet och inneboende risker.

Ledaren i samma nummer tar upp att Naturvårdsverket börjat tänka om angående skrotbilsförslaget. Det är bra, men jag är övertygad om att de återkommer när de tror sig ha ett mer framgångsrikt koncept för att stoppa bilen.

Vidare noteras att Motormännen har gjort en utredning tillsammans med Trafikverket. En satsning i storleksordningen 10 miljarder kronor skulle spara 30 liv i trafiken. Man hävdar att en sådan engångskostnad sparar dessa 30 liv årligen. Antag att effekten endast gäller första året, Årliga driftskostnader tillkommer på alla investeringar. Då är det 333,3 miljoner kronor per liv. Någonstans finns det en gräns för det rimliga. Notisen visar också det vi redan visste, att Motormännen är en av Trafikverkets käraste sock puppets.

Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Verklig trafiksäkerhet och inbillad

  1. allemand skriver:

    ”Motormännen är en av Trafikverkets käraste sock puppets.”

    Än jobbar de här och än jobbar de där och ibland slinker de ner i diket.

Kommentarer är stängda.