Kol kan bli Obamas fall

Amerikanska EPA har stängt eller försökt stänga flera hundra kolkraftverk. För att minska utsläppen av CO2 och för att rädda någon bråkdel av någon procent av befolkningen från astma. Nej de har inte krävt bättre rening eller andra åtgärder, de kräver stängning. Att fattigdom är en mycket värre hälsorisk tar EPA ingen hänsyn till. I de hårdast drabbade staterna, Pennsylvania, Ohio, Virginia, West Virginia och North Carolina är det tusentals jobb som försvinner. Då tillkommer de förlorade jobben i kolindustrin. I detta kolbälte är fattigdomen på grund av industrinedläggningar redan stor.

Dessutom blir naturligtvis elströmmen dyrare när 11% av USA:s totala elproduktion försvinner. Högre energipriser drabbar alltid de fattiga värst.

Nyligen stoppade representanthuset Obamas “war on coal” med en “bill” som skulle gett EPA väsentligt mer makt att bestämma över växthusgaser och stärka Inrikesdepartementets rätt att detaljreglera kolindustrin. Nu blir det inte så, kanske till och med omvänt.

Amerikanska politiker kan verka dumma, men inte så dumma som de svenska. Våra politiker vill göra oss fattiga för att minska CO2-utsläppen, trots att vi inte har (nästan) några CO2-utsläpp i elproduktionen. De amerikanska politikerna begriper i något högre utsträckning att det är bättre att nationen mår ekonomiskt bra i praktiken än att naturen mår bra i teorien och ekonomin kraschar med samhällets sönderfall som följd.

Rapporter om händelser som dessa kan man inte vänta sig att få läsa i svenska media. Men det var i vart fall lite roande att se dem skruva på sig när de tvingades rapportera att Romney sopade mattan med Obama i deras första TV-duell. Många amerikanska journalister spekulerar i om hans dåliga debatt beror på att han aldrig utmanats som president, bara omgett sig med ja-sägare och satt nytt rekord (i modern tid) genom att inte ge några längre intervjuer till vare sig TV eller tidningar sedan 2010. Hans överlägsna seger 2008 och hans egen överlägsna attityd kan straffa sig denna gång.

This entry was posted in Klimatbluffen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kol kan bli Obamas fall

  1. allemand says:

    Att det blir som det blir i Sverige måste bero på att ett av kraven för att hamna i riksdagen verkar vara att lämna hjärnan utanför dörren.

  2. Samuel af Ugglas says:

    Det är just det som är problemet Mats. Svenska skattefinansierade media kan väl knappast ha andra synpunkter än vad de svenska politikerna predikar, det är ju självmord.

Comments are closed.