Klimathot säljer

Idag hälsar vi välkommen årets första gästskribent, Gillis Westman.

Buden höjs, jordens undergång rusar emot oss. För en tid sedan testade Världsbanken våra medier med en dubblering av en tidigare hypotes. Inte bara två graders höjning av jordens temperatur, utan fyra redan om femtio år! Jodå, media svalde betet och förstärkte lystet med egna påfund.

I både DN och radions ”Gomorron världen” menade man att ritningarna för ombyggnaden av Slussen behöver göras om med tanke på hur havsnivån kommer att stiga.

Vi som vill försöka stå med båda fötterna på jorden kan använda oss av kända fakta. Och det är viktigt att inse skillnaden på vad som är kända uppmätta fakta och det som endast är hypoteser, dvs. obevisade påståenden.

Vad man i Stockholmsområdet i alla tider fått ta hänsyn till är landhöjningen. De senaste femhundra åren har höjningen varit ca en halv meter per århundrade.  För tre år sedan sänkte man därför kajens nivå på Blasieholmen och flyttade den längre ut på djupare vatten. Anledningen var dels att av- och pålastning försvårats då landgången fått för stark lutning och dels att vid lågvatten blottades kajens fundament, vilket riskerade förstöra dess kvalitet.

Men nu talar alarmister om att oceanerna ska stiga med metermått. Om den hypotesen skulle bli verklighet så påverkas givetvis Östersjön.  Men oceanerna har allt sedan istiden följt sitt eget tempo. De senaste tusen åren, inklusive industrialismens epok, har höjningen varit ungefär 3 mm/år.  Havens nivå rör sig i sin takt och inte efter människors hypoteser.

Till kända fakta hör att den medeltemperatur som påstås ska stiga och orsaka elände, den har i vart fall inte ökat under 2000-talet. (climate4you)

Den f.d. TV-meteorologen Per Holmgren som numera ägnar sig åt klimathotelser förutspådde för en del år sedan att Vasaloppet skulle bli omöjligt att genomföra efter år 2020 pga brist på snö. Just det, brist på snö! Åtminstone här på vår tomt har jag aldrig skottat så mycket snö som de tre senaste åren. Den här säsongen finns förutsättningar till nytt rekord.

Klimathotet har många profitörer. Ett av våra partier har gjort sig helt beroende av att lyckas skrämmas. De stora (s) och (m) som båda är ängsliga friare vågar inte knysta emot. Bergvik Skog AB som får bra betalt för utarrenderad mark till vindkraftparker, målar upp scenariot om framtida svår torka och stora översvämningar när man ska möta det växande motståndet ute i bygderna. Och deras sammanfattning blir att ”klimatfrågan är det tyngsta argumentet för utbyggd vindkraft”.

Jojo, det stämmer, skrämsel har alltid varit maktens effektivaste vapen.

Gillis Westman

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Klimathot säljer

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Apropå Mälaren. Hoppas vi får veta lite om miljöaktivisternas ideer om att Mälaren skall höjas 40 cm under Mars – Maj månad varje år, anledning måste vara livsavgörande då djur och växter ju är överordnade mänskligheten? Det lär skall finnas ca 6000 sakägare som skall ersättas löpande med Dina och mina skattepengar?

  • mats skriver:

   Ja, det är ju motiverat (av dem som är för) av såväl klimatförändringar som värnandet av biologisk mångfald. Naturligtvis är de fullständigt ute och cyklar på båda punkter. Klimatet ändrar sig naturligt, vilket naturen anpassar sig till. Mälaren har ända sedan Yoldiahavet via Ancylussjön, Littorinahavet och Limneahavet in i modern tid utsatts för radikala förändringar. Dessa är naturliga och den flora och fauna som finns i och kring sjön ser ut därefter. Att försöka göra halt vid just denna tid i utvecklingen är rena stolleprovet.
   Vi som bor i Skaraborg vet ju hur mycket problem och bråk det ständigt är kring myndigheternas hantering av Horborgasjön. Den föreslagna åtgärden för Mälaren kommer att resultera i ett processande vars like Sverige aldrig skådat.

Kommentarer är stängda.