Kostsam prestige

EU-byråkraterna har det bra, om de INTE når ett nytt löneavtal så höjs lönen automatiskt. Ändå var de ute och strejkade en dag i höstas för högre löner. Lite märkligt känns det att den som bara kan sitta och förhandla om fantasihöjningar går ut i strejk i visshet att om förhandlingarna inte ger resultat så höjs lönen likväl.

Kommissionen har kommit med ganska tuffa förslag i förhandlingarna, höjd pensionsålder, ökad veckoarbetstid, sänkt ingångs- och utgångslön för vissa jobb. Men det är Rådet, alltså de nationella ministrarna som ska sluta avtal med tjänstemännen. Våra (nästan) folkvalda politiker har alltså inte lyckats enas om ett konkret förslag (kommissionens) och då blir det inget avtal. Därmed löser en skatteklausul ut som tar bort en speciell EU-skatt på 5,5% för tjänstemännen. Därav högre nettolön.

Inte heller tycks det bli något av de skärpningar Kommissionen föreslagit. Det är ju inte stor idé för oss eu-medborgare att klaga på EU när det är våra egna hemmapolitiker som saboterar bra förslag i Bryssel.

Som parentes kring detta kan man fundera i två riktningar om EU-tjänstemänens löner. Den ena är att om de måste jobba mer för pengarna kanske det inte blir lika attraktivt att jobba där, trycket på att öka antalet anställda kanske minskar. Å andra sidan, om de ska jobba fler timmar för samma pengar kanske de hinner komma på fler tokigheter.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Kostsam prestige

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Det är fortfarande Dina och mina frånstulna så kallade skattepengar man håller huggsexa om.

Kommentarer inaktiverade.