Elitsatsning

Senaste veckan har media haft fullt pådrag om sin avsky för elitsatsning inom ungdomsidrotten. Man har medvetet låtit påskina att elitsatsning är detsamma som utslagning, tidig gallring. I verkligheten är det tvärtom. En elitsatsning i ungdomsidrotten innebär att ge så god utbildning som möjligt redan i tidig ålder. Det betyder utbildning om rörelserna, uppvärmning, stretching, kost, träningsdos, kvantitet och kvalitet, spelsystem, taktik, mental träning, delmål och livsmål mm. Inte allt på en gång, men anpassat för ålder och utveckling.

De klubbar, föräldrar, samhällsvetare och journalister som tror att det måste betyda utslagning kommer aldrig nå eller förstå elitidrotten. Att samhällsvetare och journalister ser sig själva som samhällets elit har naturligtvis inget med frågan att göra.

Ingen vet vem som i vuxen ålder blir den stora stjärnan eller i vilken idrott det sker. Magdalena Forsberg är världens främsta kvinnliga skidskytt någonsin. Hon började med skidskytte vid 27 års ålder. Dessförinnan hade hon som alla vet tränat med elitmålsättning och på elitnivå i längdskidåkning. Det var ingen nackdel för hennes byte av sport. Evy Palm var 41 år gammal när hon debuterade i friidrottslandslaget på VM i Helsingfors. Hon har varit svensk mästare och vinnare av Stockholm maraton och gjorde sin bästa maratontid och svenskt rekord när hon var 47 år gammal. Hon upptäckte sin talang för långdistanslöpning efter 30 års ålder och började träna först då.

Många ungdomstalanger når aldrig elitnivå som vuxna. Orsakerna kan vara hur många som helst. Alltifrån dålig motivation, till otillräcklig fysisk utveckling och rent av fel val av sport etc. De klubbar som endast satsar på dessa ungdomstalanger och sorterar bort övriga utövare, sorterar också bort många, kanske de flesta, av morgondagens stjärnor, men de kommer aldrig att inse det.

Tidig specialisering kan vara ett problem. Men det är en helt annan fråga. Förmodligen är allsidig träning bäst i unga år i de flesta grenar. Inte minst för att behålla intresset för fysisk aktivitet och för att öka chanserna att finna den idrott där man verkligen har talang nog för att nå elitnivå som vuxen. De flesta ungdomar gillar att tävla, att ta bort tävlingsmomentet för dessa gör hela aktiviteten mer eller mindre meningslös. Andra gillar inte tävlingsmomentet, men gillar träningen, som meditation, personlig utveckling eller annat. De måste också få chans att fortsätta på sitt spår. Men med schack undantaget kommer dessa aldrig bli intresserade av elitidrott för egen del.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.