Scandinavian Star

En privatspanarutredning har kommit till slutsatsen att branden på Scandinavian Star för 23 år sedan anlades av besättningen om bord och att skälet skulle vara försäkringsbedrägeri. Sådana påståenden framfördes redan vid tiden för branden. Uppenbarligen har de aldrig tagits på allvar av de offentliga utredarna, eller så har de förhindrats att utreda. Eftersom sådana misstankar fördes fram redan då, måste man anse att det vara av synnerlig vikt att utreda saken. Istället tog man den bekväma vägen och ansåg att en av de omkomna, en dansk lastbilschaufför som även var en tidigare känd pyroman var den skylidge. Men han hade inte tillgång till alla utrymmen där olika brandhärdar uppstod och han hade 1,7 promille alkohol i blodet och anses varit död av rökförgiftning redan när den andra härden kommit en bit på väg. Så vem startade de följande fyra?

Vid branden omkom 159 människor, dubbelt så många som Breivik mördade. Hans dåd har kallats norra Europas värsta massmord sedan andra världskriget. Scandinavian Star skulle alltså var dubbelt så grovt. Detta måste utredas grundligt. Att anledningen skulle vara snöd vinning som kompensation för att det egna företagandet gått dåligt, är om möjligt ännu värre än Breiviks fövirrade tro att att han skulle kunna befria Norge och kanske hela Europa från såväl socialister och muslimer.

Den nya utredningen (där professionella utredare anlitats) har i huvudsak bekostats av anhöriga till dem som omkom och vittnen som själva befann sig ombord. De senare alltså utsatta för livsfara och ännu inte lugnade av den första utredningens svar. Detta gör på intet sätt denna utredning mindre trovärdig. Men det påkallar ett skyndsamt beslut att utföra en grundlig, fullständig och oförbehållsam utredning.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Scandinavian Star

  1. Thomas skriver:

    Korruption finns inte i svensk rättsväsende, sägs det…
    Men det är kanske fel även här…

Kommentarer är stängda.