Mer än ett busfrö

EU-kommissionen med kommissionären för konsumenter och hälsa, Tonio Borg i spetsen, lade den 6 maj fram ett mycket omdebatterat förslag (pdf) om fröer och utsäde. Det är tänkt att ersätta 12 direktiv som lappats och ändrats sedan 1966, så en uppdatering är säkert helt nödvändig.

Förslaget kan sägas handla om EU:s rätt att bestämma om all fortplantning och allt liv inom unionens gränser. Kommissionen har dessutom utsett sig själv till både lagstiftande och verkställande instans i frågan. Förslaget bordlades, men hotet står kvar.

Vad saken gäller är om alla fröer och allt utsäde, oavsett om det gäller hobbyodling av blommor eller yrkesmässig odling av spannmål eller potatis, måste vara kontrollerat, analyserat, registrerat och godkänt av kommissionen. Enligt den generella skrivning som finns i förslaget skulle det även kunna gälla husdjur, eller varför inte människor?

Monsanto och Du Pont är två av de fem jätteföretag som kontrollerar utsädesmarknaden och lobbat hårt för att detta förslag ska bli verklighet. Då skulle dessa företag i praktiken få total kontroll, inte bara av allt utsäde, utan även allt som odlas, vinsten för odlaren och priset till konsument. Hur Tonio Borg kan få det till något posistivt för konsumenterna inom EU är en gåta. (Jo, man för fram argumentet om säkerhet, att veta vad man får, men missar att konsumenten inte ens får rätten att veta vad man inte kan få.)

Monsanto driver samtidigt en kampanj för att få patentera vanlig fänkål. Man har ju tidigare patenterat GMO-majs och -soja, men här rör det sig om vanlig omanipulerad fänkål. Det man nu vill få patenterat är användningen. Fänkål har förutom som ingrediens i matlagning även använts i traditionell medicin i tusentals år. Ingen har patenterat den användningen förut, men nu vill Monsanto göra det. Om det lyckas kanske du måste bevisa att fänkpålen i din gryta är med där av kulinariska skäl och inte medicinska. Detta var en avvikelse från ämnet, men visar på vilka drivkrafter som finns inom dessa företag.

Ett godkännande av liggande förslag skulle kriminalisera bruket av lokala varianter av alla växter inom unionen, om inget stort företag är berett att ta kostnaden för att få utsädet igenom godkännandeprocessen. För Sveriges del kan det innebära att lokala härdiga sorter blir olagliga om de stora bolagen anser dem för ekonomiskt ointressanta. Följden kan bli, kommer att bli, än sämre lönsamhet för lantbruket.

En annan effekt kommer att bli att inga hobbyodlare får rätt att korsa fram nya rosor eller andra blommor. Det är inget fel på Ingrid Bergman, Lucia eller Finlands vita ros, men som alla vet, trädgårdsfantaster vill gärna imponera med något nytt eller eget också. Nu riskerar de alltså att bli betraktade som grova brottslingar. Ferdinand under sin korkek får inte en lugn stund.

För framtiden, när dessa udda, lokala eller på annat sätt genetiskt ovanliga sorter försvunnit, då finns inte heller någon genbank kvar att korsa fram nya sorter som tål den tidens torka, värme, kyla, regn, jordbearbetningsmetoder, skördemetoder, parasiter, sjukdomar etc. Detta 150-sidiga dekret från EU är bland det dummaste som korspollinerats fram mellan politiker och monopolkapitalister. Kombinera detta med den nya timmerförordning där det krävs att alla markägare/säljare av timmer håller detaljerade register i flera år över alla träd de säljer, och man får en heltäckande kontroll från vaggan till graven över skogsägarens biomaterialinnehav. Med andra ord bankkonto.

Jag är i grunden positiv till utvecklingen av GMO och avel som passar våra behov. Det jag inte gillar är patenten och de långtgående konsekvenserna för friheter och rättigheter det får för vanliga medborgare. Går det inte att lösa utvecklingen på annat vis än med dessa omnidestruktiva patent, då får vi acceptera en lugnare utveckling baserad på gammaldags avel, urval och korsning.

Som jag skrev om igår står en nynazist åtalad för ett tiotal mord och olaglig politisk verksamhet. En sak som är karakteristisk för det nazitiska samhället är att individerna är underordnade statens direktiv och avsikter med all verksamhet. Till skillnad mot kommunistiska samhällen så är i nazistiska dito, privat verksamhet tillåten och uppmuntrad, men endast om den uppfyller statens quota och mål. Med detta förslag från kommissionen kommer vi närmare en fullfjädrad nazistisk stat än vi någonsin varit sedan tredje riket. Denna kommer dock att vara 15 gånger större och med en teknisk övervakningskapacitet man inte ens kunde drömma om för 70 år sedan.

Målar jag fan på väggen? Kanske. Förslaget var mer långtgående från början men flera undantag infördes i sista stund. Nu finns det skrivningar som pekar åt olika håll. Det är för tidigt att säga vilka linjer som blir dominerande. Men en varning är definitivt på sin plats.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Mer än ett busfrö

 1. Thomas skriver:

  Det är bra att du tar upp GMO-frågan, ty det är enbart en fråga om Makt över andra människor.
  Monsanto gör nu en samlad insats i både USA och i EU!

 2. Thomas skriver:

  När detgäller timmerförordningen så gäller samma villkor som i alla annan EU- byråkrati.
  Det funkar bara ytan…
  Ungefär som köttskandalen…
  Inser man bara det så finns inga problem…..

Kommentarer inaktiverade.