Utjämningslandet

Vänstern i allmänhet har bestämt sig för att jaga friskolor. Det märks på skolinspektionen, i media och politisk propaganda. Man gav sig för något år sedan på riksinternaten, men har fått backa på nästan allt. Det var inte alls så illa som man föreställde sig eller påstod. Man ger sig ständigt på de religiösa friskolorna. Man har med benäget bistånd av hr Björklund gjort hemundervisning olagligt.

Vänstern i allmänhet, inklusive folkpartiet sålunda, tycker inte att medborgarna ska få en chans till utbildning och uppfostran utan socialistisk indoktrinering. För att klara denna indoktrinering måste alla ungdomar i landet skickas till likriktade uppfostringsanstalter, den kommunala skolan.

Nu senast är det myndigheten för handikappolitisk samordning (jo det finns en sådan myndighet), Handisam, som avlagt en rapport. Man konstaterar att personer med funktionsnedsättning missgynnas i skola och arbetsliv. Detta är inte oväntat och kan vara bra att få belyst. Men ett av förslagen de lägger för att komma tillrätta med detta är ”att Skolinspektionen får ett uppdrag att granska förutsättningarna för elever med funktionsnedsättning i friskolor. Granskningen bör göras både utifrån tillgängligheten i den fysiska miljön och den pedagogiska tillgängligheten.”

Friskolorna har haft ett undantag från handikappanpassning. Detta av flera skäl, de är oftast små, att göra anpassning när man kanske inte ens har elever med funktionsnedsättning undandrar resurser från undervisningen; andra friskolor har specialinriktning där funktionsnedsättning knappast är aktuellt bland de sökande, exempelvis skidskyttegymansium, ishockey- och fotbollsgymnasium.

Hade Handisam på allvar önskat göra något för allmänt bättre studieresultat för funktionsnedsatta hade de kunnat föreslå en djupstudie på samtliga skolor inom ett representativt län. Man hade kunnat titta på utbildningen av lärare, studievägledare och annan personal på skolorna för att ta reda när och varför funktionsnedsatta petas ut från skolorna med nuvarande ordning.

Men nej, man ger sig på kosmetiska åtgärder och då bland annat på de redan förhatliga friskolorna. Tillbaka till indoktrineringsklassen för samtliga. I utjämningslandet Sverige orkar man inte tänka sig att utjämning betyder ökning av individualisering och frihet så att envar kan göra sig själv bästa rättvisa. Här betyder utjämning allmän sänkning så att ingen kan göra sig själv rättvisa.

Samtidigt smäller TV:s nyhetssändningar på med att klyftorna ökar i Sverige enligt en OECD-rapport. Det beskrivs som förskräckligt, för den svenska självbilden är och ska vara att Sverige är världens jämlikaste land och ingen ska få bli rik på egen hand. Studerar man rapporten ser man att förändringarna är små och att Sverige möjligen är på väg att bli ett vanligt land.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Utjämningslandet

 1. Thomas skriver:

  När min yngsta dotter skulle börja i mellanstadiet så kollade vi med en friskola med internationell inriktning…
  Man tyckte att vi skulle slå den tanken i hågen, ty man hade så många problembarn som man tvingades lägga mycket resurser på så om vår dotter skulle få en lättare väg i skolan så var den kommunala att föredra…
  Hur så..?
  Jo, de som hade problembarn sökte sig till friskolan för att rädda sitt barn och då hoppades föräldrarna på friskolans entusiasm….
  Finns det med i statistiken tro?

  Och vad skall man tycka om Folkpartister….
  Tja, inte är de liberaler.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Sorgligt att en sådan utmärkt artikel inte får publiceras i en ”rikstidning” värd namnet!

  • Thomas skriver:

   Du såg väl UG igår?
   J Josefsson har jag tyckt vara en streber, men detta var bra…
   Så nu har han satt sin sista potatis….

Kommentarer är stängda.