Självskador och självmedicinering

Nyligen fick vi höra att man uppmärksammat att många pojkar har ett tidigare okänt självskadebeteende. Flickors självskadebeteende har länge uppmärksammats intensivt och beskrivits ingående. Flickornas situation har analyserats på längden och tvären, deras utsatta situation avhandlats.

Sedan gammalt vet vi att pojkar är mer riskbenägna och skadar sig mer under sådana aktiviteter. Även dödsfall är vanligare för pojkar som följd av riskaktiviteter. Vidare vet vi att pojkar i många år fått sämre betyg i skolan än flickor får. Är det orsak eller verkan av pojkars utsatta situation?

Sedan 1975, när Märta Tikkanen kom ut med romanen “Män kan inte våldtas”, har denna titel blivit ett slags feministiskt axiom. Trots att bokens kärna är en kvinna som våldtar en man som hämnd.

Gunnar Littmarck har i en kommentar nyligen här på frihetsportalen redovisat att i Norge stiger antalet kvinnor som döms för mord och våldtäkt mot män. I Norge erkänner man även kvinnors psykiska misshandel av män som en straffbar handling och en del av problembilden. Vi hör väldigt lite, för att inte säga ingenting om detta i PKP.

Pojkar, och män, tar mer droger och dricker mer alkohol. Är det en självmedicinering som bör räknas ihop med självskadebeteendet när man bedömer pojkars utsatthet?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Jämlikhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Självskador och självmedicinering

 1. Calle Kabo skriver:

  Appropå att män inte kan våldtas så är det här intressant läsning:
  http://www.avoiceformen.com/feminism/feminist-lies-feminism/double-standard-rapeib/

 2. Thomas skriver:

  Hmmm….
  Jag hörde en historia av en bror till den drabbade..
  Två ytterst snälla killar.
  Den ene hamnade i klorna på en drake.
  Hon slog honom för jämnan…
  T.ex.
  När de var på krogen kunde hon få för sig att slå till honom med ölsejdeln i ansiktet så att den gick i bitar.
  Och han tog smällen.
  Vad skulle han göra?

  Det vore intressant att veta hur många ensamhushåll man har i Norge jämfört med Sverige och gärna något annat land och jämföra med könskonflikterna..
  Man kan säkert se ett mönster, en korrelation….
  Jag har sett sådant och roat mig med att räkna litet och funnit att sambanden är väldigt tydliga.
  Fast då var det jordbruksfrågor.

Kommentarer är stängda.