EU berett ge mer pengar till Afrikas värsta diktator

EUs ministerråd införde kraftfulla ekonomiska sanktioner år 2002 mot Robert Mugabes Zimbabwe för hans inhumana styre. Mugabe och Zimbabwe har varit ett älsklingsprojekt för de socialistiska partierna i Europa, som i regeringsställning öst pengar över diktatorn.

Presidentvalet förra året mötte mycket skarp kritik från alla demokratiska stater och demokratiorganisationer. Mugabe vann efter bland annat fängsling och kraftig misshandel av oppositionskandidaten, samt mycket hot och våld i samhället i övrigt. Nu öppnar EU för att åter ge pengar direkt till Mugabe från år 2015.

Vad är det som är så lockande för våra demokratiskt valda ledare i att umgås med och gynna de värsta tyrannerna?

På en annan not kan vi läsa att Mel Reynolds, en före detta amerikansk senator, som suttit i fem år i amerikanskt fängelse för bland annat förskingring och sex med minderårig, arresterats för liknande brott i Zimbabwe. Där har han bland annat arbetat för Jesse Jacksons projekt för att rehabilitera dömda svarta tillbaks till normalt arbetsliv. I uppdraget ingick att förhandla fram ett avtal om en 145 miljoner dollars satsning på ett lyxhotell i Harare. Reynolds har enligt uppgift rott avtalet i hamn och sedan firat på sitt sätt. Att skicka en person dömd för den typ av brott som Reynolds dömts för, till en plats så korrupt som Zimbabwe måste vara som att gillra en fälla.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.