Ännu ett erbjudande som inte går att tacka nej till

Inför veckans EU-toppmöte om energi och klimathot har det läckt ut att de har en briljant ny plan. Polen och andra forna östländer som gjort upp i Visegrad om att de inte vill binda sig för att minska utsläppen i den utsträckning EU önskar, eftersom det skulle hota ländernas ekonomier, skall erbjudas ett sätt att komma med i klubben. Planen är att de (alternativenergi-)rika länderna, främst Frankrike och Tyskland skuller bjuda Polen och de andra på 10% gratis CO2-kvoter. Kvoter som de sedan kan använda för att köpa CO2-neutral energi från länderna med överskott.

Detta löser flera problem. Tysklands problem med variabel produktion av vindel kan dumpas på fattiga länder och Tyskland ser ut som den goda fén. Polen och de andra länderna kan till synes verka acceptera EUs 2030-mål om 40% minskning av CO2-utsläppen. En sådan överenskommelse skulle åtminstone tillfälligt kunna sopa konsekvenserna av en vansinnig politik under mattan.

Inget garanterar dock att de köper tysk vind-el. De kanske säljer tillbaks kvoterna till tyska företag som plågas svårt av den tyska (europeiska) politiken. Då är inget vunnet för varken klimatet eller politiken. Detta är vad alarmisterna fruktar kommer att ske.

EU-kommissionen är beredd att släppa kravet på energimix. Alltså att länderna får ha vilka energikällor som helst, bara CO2-utsläppen minskar med 40%. Inget krav på ”förnyelsebara” energislag således. Galnast av alla galna EU-länder i klimatfrågan är Sverige, som ensamt kräver att 2030-målet ska vara 50% CO2-reduktion. Till dessa förhandlingar skickar Sverige, ta-daa…. Åsa Romson!

Ländernas positioner innan mötet, källa:EurActive.

klimatpositioner eu

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.