Allt för Sverige

I avsnitt fem av nämnda program förklarade programledaren, Anders Lundin, hur den svenska allemansrätten uppkom som ett resultat av förra sekelskiftets boom för svenska lingon i Tyskland och införandet av lagstadgad semster. Ingenting om att det skulle vara av hävd eller liknande. Även om det var en halvkväden visa vad gäller hela sanningen, så var det inte de vanliga lögnerna om saken. Finns det en människa på sanningens sida i SVT?

Lundin uttryckte trots det hela svenska folket glädje och stolthet över allemansrätten. De delatagande amerikanerna uttryckte förtjusning. Men hur skulle de ställa sig hemmavid om en sådan konfiskation genomfördes i strid med konstitutionen? De är naturligtvis väluppfostrade och håller med sin värd. Någon kanske rent av ogillar privat rådighet över enskild egendom.

Programmet är intressant på flera sätt, inte minst för de myter om Sverige Lundin förmedlar och som SVT vill ha befästa i svenska folket. Detta avsteg från mytbildningen om allemansrätten som hävdvunnen var oväntad.

Det är också roligt för att amerikaner är amerikaner, även när de är svenskättlingar som deltar i en realityshow.

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Allt för Sverige

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  “Allemansrätt” är inget annat än “ALLEMANSSTÖLD”, det finns ju redan i ordet och kan knappast tydas på annat sätt. Man (socialisterna) har “tillskansat” sig en rätt man inte hade tidigare. Och värre blir det när egendomsrätten helt upphör och all egendom såväl fast som lös blir administrerade av oavsättliga, skattefinansierade politiskt tillsatta tjänstemän oftast med privata agendor!

 2. Niklas skriver:

  Allemansrätten = anarkirätten

  Nu vill ju EU också skaffa sig en skogspolitik. Vad händer då med privata äganderätten till “vår allas gemensamma” skog?

  • Thomas Gunnarson skriver:

   Sverige har nästan helt, sedan vi kom med i EU, varit totalt ointresserat av Bryssels skogspolitik. Det har finnarna fått sköta….
   Egentligen märkligt.

 3. Niklas skriver:

  Än märkligare är ju i så fall Tysklands agerande, ty den tyska virkestillväxten är större än Sveriges, trots att Sverige har större skogsareal

Kommentarer inaktiverade.