Stasiagent bristyrke!

I pappersupplagan av Helsingborgs Dagblad den 28 februari kan man läsa att det råder kamp om miljöinspektörerna i Skåne. Det är kommunerna Bjuv (14894 invånare), Klippan (16733), Perstorp (7174), Svalöv (13460) och Örkelljunga (9733) som har ett miljöförbund för sina sammanlagt 61994 invånare.

På bara några få år har antalet inspektörer ökat från 15,75 till 27. Det är en ökning med 71%! Det innebär också en miljöinspektör per 2296 invånare, för att hålla reda på att kommunmedborgarna sköter sig.

Detta är skånska kommuner med många jordbrukare, de omfattas bara delvis av miljönspektörernas omsorg. För cirka ett decennium sedan beslöt regeringen att lyfta över ansvaret för djurskyddstillsynen på länsstyrelserna, som sedan tidigare också har en hel del annan miljötillsyn över jord och skog. Allt som kan förses med “miljö” som prefix eller suffix föranleder tillskapandet av en ny yrkeskategori.

Sammanlagt finns det säkert en miljöinspektör per 1000 invånare i dessa små skånska kommuner. Deras största problem, enligt den kommunala arbetsgivaren, är att miljöförbundets inspektörer är så efterfrågade i andra kommuner att de inte blir kvar så länge. Med andra ord skapas nya arbetstillfällen inom området “miljö” fortare än det utbildas inspektörer.

Nej, detta är inte en artikel ur Grönköpings Veckoblad.

This entry was posted in Aktuella övriga ämnen, Miljö and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Stasiagent bristyrke!

 1. Samuel af Ugglas says:

  Är det inte fröet till en “militsia”, väldigt utmärkande för kommuniststater?

 2. Nu när man insett att lantbruket inte är orsaken till Östersjöns problem så börjar man tjata om jordbrukets klimatpåverkan…
  Tar det aldrig slut?

 3. B-J Bjurling says:

  Hur räknar du % egentligen?

  • mats says:

   Ja, säg det! Gick nog snabbt i går kväll när jag skrev ihop detta, 71%, ska det naturligtvis vara! Ändrat nu.

Comments are closed.