Korporativismen avklädd

Nils-Eric Sandberg hade den 18 juni en mycket bra op ed artikel i Svenska Dagbladet. Op ed är ibland ett slags inofficiell ledare skriven av någon som inte tillhör ledarredaktionen och ibland ett opinionsuttryck som släpps fram i opposition mot tidningens officiella linje.

Vad Sandberg gjort är att jämföra svensk lag med andra länders lagar, främst grundlagar. Han konstaterar att Sverige är det enda land i världen som ger mänskliga rättigheter till organisationer, första hand fack och arbetsgivare. Vad politikerna gjort är att ge bort förhandlings- och avtalsrätten till dessa organisationer. Individerna är reducerade till brickor i ett spel, till undersåtar.

Läs gärna hans op ed och fundera över hur de som denna vecka talar i Almedalen behandlar dessa frågor!

This entry was posted in Frihet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Korporativismen avklädd

 1. Tja, då jag vägrar att betala för en drake, på nätet eller på papper så kan jag inte läsa det…
  Men som gammal bonde så vet man ju skillnaden mellan LRF och demokrati.

  • mats says:

   Länken funkar i vart fall för mig, som inte heller betalar för en vanligtvis undermålig vara. prova får du se!

  • Jan Suhr says:

   SVD tillåter att man läser 10 artiklar gratis per månad, så här i slutet månaden har du kanske nått den gränsen. Men man kan lura systemet 🙂 Töm cachen i din webläsare så nollställer du begränsningen och kan öppna sidan. Annars får du vänta tills imorgon.

 2. Samuel af Ugglas says:

  Misstänker att över 87% av befolkningen inte sätter sig in i frågan utan med sedvanlig svensk bekvämlighet hellre överlåter till någon annan att mot oredovisad betalning dra ner mössorna över huvudet på medborgarna.
  Lite egendomligt är det att Sandberg inte nämner RF 2 kap, par.15 som Du Mats ofta relaterar till nämligen den så kallade “allemansrätten” och som kränker rätten till egendom och nyttjandet av densamma. Att inte medborgaren ser katastrofen i det socialistiska arrangemanget är kanske inte lika allvarlig som katastrofen kring klimathysterin men något åt det hållet.

  • mats says:

   Visst är det så. Men om man ska nå framgång i förändringen kanske man måste fråga sig om man kan spöa kollektivismen på samtliga punkter samtidigt. Kanske man måste känna sig fram var fronten ger vika först?

 3. Errbe says:

  Mussolinis grundtanke var att låta politiken skötas av “korporationer”, som medborgarna skulle tillhöra. De skulle dela upp makten mellan sig. Individen skulle tillhöra ett “skrå”, som för sekler sedan.

  Svensk socialism har alltså flera rent fascistiska drag. Och dagens media som samfällt vägrar att släppa fram kritik mot “Åsiktskorridoren” eller ens frågor om den, agerar helt fascistiskt.

  Anser jag.

  • mats says:

   Och jag med. De journalister som anser att man ska vägra tala med SD kastar således sten i glashus.

 4. dolf says:

  @Thomas Gunnarson @Jan Suhr
  Finns ännu enklare sätt att lura systemet. Har man Chrome kan man öppna länken genom att högerklicka och välja “Open link in incognito window” (eller vad det står på svenska om man ändrat till svenska). Annars kan man gå till “Archive.today” (eller liknande tjänst: “http://archive.org/web/”) och skapa en arkiverad kopia av sidan. Det funkar också fastän man har gått “över gränsen”.

 5. Niklas says:

  En annan variant är att köra en annan webbläsare än den normala, eller för den delen en annan dator.

Comments are closed.