Dansk regeringsförklaring

Lars Løkke Rasmussens regeringsförklaring borde väl sätta en del myror i huvudet på svenska politiker, om de inte får rumpan full av myror på picknickarna i Almedalen.

Man kan nog inte säga annat än att det är en klart borgerlig profil på den nya regeringen, åtminstone med nordiska mått mätt. Mer här och här. Förutom ett generellt skatte- och avgiftsstopp vill Rasmussen sänka skatterna för de lägst avlönade och minska marginalskatten med 5 procentenheter. Stat och kommun ska effektivisera arbetet med 1-2% per år. Hämmande regelverk ska tas bort. Vi har hört det förut, låt se att det blir verklighet nu!

Socialbidragskraven stramas upp, liksom invadnringspolitiken och då i synnerhet kraven på jobb och bostad. Ny strängare terroristlagstiftning med upp till 6 års fängelse för förberedelse att delta i islamistisk jihad. Handelsministern, Troels Lund Poulsen, ska se till att EU-beslut inte införs strängare i Danmark än i andra medlemsländer. Något att fundera över för svenska myndigheter.

Plan- och bygglag ska förenklas så att det ska gå att bygga i attraktiva områden, gärna nära sjö och hav. Eva Kjer Hansen blir minister för det sammanslagna jordbruks- och miljöministeriet. Hennes första uppdrag till de politiska tjänstemännen är att förbereda för ett avskaffande kantzonsreglerna för jordbruket. Det ska bli lättnader i användningen bekämpningsmedel och handelsgödsel. I valet mellan överdriven miljöhänsyn och den danska jordbruksnäringens lönsamhet och framtid, väger jorbruket tyngre, slår hon fast. Det är det jordbruket de svenska bönderna ska konkurrera med.

I danska media, åtminstone vissa, kallas det för ett genidrag att utse den avgående direktören för danska arbetsgivarföreningen, Jørn Neergaard Larsen till arbetsmarknadsminister. I Sverige är en sådan post vanligen vikt för någon från LO-sidan

Dessutom blir Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard ny förste talman i Folketinget. Det vore som att utse Jimmie Åkesson till förste talman i Sverige riksdag. Allt detta med en minoritetsregering som inte haft så få egna mandat i Folketinget sedan 1970-talet. De tänker lite annorlunda i Danmark, de vågar. Återstår att se om de lyckas.

Edit: Tror att Troels Lund Poulsens ministerpost bör kallas handelsminister på svenska. Ändrade detta.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Dansk regeringsförklaring

 1. Ulf Hellbacken skriver:

  ”Återstå att se om de lyckas”?

  Jag är övertygad om att danskarna kommer att visa vägen för övriga Norden inom hantverket lyckad politisk överlevnad. Lars Lökke är en mycket duglig politiker, som efter övertagandet efter Anders Fogh Rasmussen i Venstre, hade oturen, eller kanske rättare sagt, den dåliga känslan att inte lära vad ansvaret som Statsminister i Danmark, handlar om. Detta fick han surt erfara både som tjänstgörande statsminister och oppositionsledare under Helle Thorning-Schmidt. Lars Lökke passerade gatlopp i dansk media och många trodde att han var uträknad, men som den fighter Lars Lökke är, reste han sig på 9 och tog upp kampen mot socialisten Helle. Han lyckades själv inte bra i Folketingsvalet, men tillsammans med Dansk Folkeparti som stödpartner, kunde han ändå återta regeringsmakten.

  Danskarna är ett mycket mera politiskt medvetet folk än sin svenska motsvarighet. I Danmark ser man mindre till politiska ideologier och mera till praktisk politik och man uträknar snabbt de människor som inte följer folkets tankegång och önskningar. Därför är den demokratiska processen mycket mera levande i Danmark. Jag har under de senaste 16 åren kunnat följa detta politiska spel eftersom jag också är gift med en dansk kvinna. Det blev en ganska naturlig del av mitt politiska intresse att följa det politiska livet i en levande demokrati till skillnad från det stiltje som existerat i Sverige sedan 30-talet.

  Utan någon mera djupgående analys av den danska regeringsförklaringen, men ändå som svar på din undran, så tror jag att Lars Lökke kommer att ro skutan i land. Han är mycket duktig, idag också mera politiskt medveten efter sina tidigare misstag, som med stöd från DF kommer att så långt det är möjligt möta danskarnas ideliga krav på en politik som motsvarar deras förväntningar.

  Därefter återstår att se om deras svenska grannar kommer att lära något mera av praktisk politik, som hittills befunnit sig alltför länge i gamla hjulspår. Den njugga inställning till dansk politik som hittills varit rådande inom den svenska politiska eliten, har tyvärr mera haft karaktären av storebrorsmentalitet, men förhoppningsvis kanske detta håller på att ta slut?

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Om Lars Lökke Rasmussen skall få någon liten framgång med en för landet och Venstre’s politik måste ”folketinget” sätta stopp för den fullständigt förödande socialistpropagandan som väller ur Danmarks Radio och Fjernsyn. Den har under senare år tagit groteska proportioner och överglänser snart den svenska dito.
  Koncis och bra sammanfattning Mats. De svenska rännstenstabloiderna skulle aldrig våga skriva något så begripligt!

  • Ulf Hellbacken skriver:

   Jag är enig med dig om den allt ökande socialistpropagandan inom dansk media, som bl a torgförs av aggressiva socialister som David Trads, mellan 2002-2004 chefredaktör på Information och från 2006-2008 chefredaktör på Nyhedsavisen. Han är enligt min mening en av de personer som aggressivt underblåser hatet mot oliktänkande i dansk politik.

   Nu tror jag emellertid att det kommer att bli ändring på det. Lars Lökke visade med all önskvärd tydlighet sin avsky mot TV2:s reportrar när han vägrade en intervju efter det han åter tagit på sig statsministerrollen. TV2 hade under valkampen kört gatlopp med Lars Lökke, vilket han nu visade sitt missnöje med. Denna demonstration tror jag var en viktig markering mot det förödande socialistinflytandet som även finns i dansk media.

 3. mats skriver:

  Roligt att höra din övertygelse om att Lökke kommer att lyckas, Ulf! Hoppas verkligen att du har rätt! Borgerligt styre i Danmark, Norge och Finland. Fullständig borgerlig kapitulation i Sverige. Tör vi hoppas på en tillnyktring och nytt mod bland de svenske?
  Jag noterade också hans attityd mot dansk TV. Hoppas poängen gick fram även till SVT!

Kommentarer är stängda.