Nu blir goda semlor (råd) dyra.

Dagens gästskribent är Stefan Eriksson

Strax efter 18.00 den nittonde dagen i Februari månad anno 2017, möts jag av den fasansfulla nyheten att ”smärtgränsen” diskuteras för vad en reguljär semla kan få lov kosta i konsumentledet hädanefter.
Semlan hör till mina favoriter, allt ”onyttigt” som kolhydrater i form av vetebröd och sötad mandelmassa, och inte minst en rejäl klick grädde, gör att bakverket i mina ögon tillhör gruppen av ”förbjuden frukt”.
Men, min brist på karaktär, och till viss del utvecklat beroende, gör mig till ”slav” under dessa delikata kreationer.
Förbjuden frukt lär ju smaka allra bäst, så jag njuter av tilldragelsen med gott (eller kanske inget) samvete.
 
Att jag tycker om semlor är dock förmodligen inget som redaktionen på rapport väljer att förmedla som en nyhet av rikstäckande intresse. Nyheten förmedlade en situation där priset på grädde (och därmed semlor), förväntas stiga till nivåer där smärtgränsen diskuteras vad vi kan tänkas betala för en semla framåt våren.
 
Men, mer allvarligt talat; priset bedöms stiga till följd av en bristsituation, grädden är på väg att ta slut. Herre je och förbannelse!! , vad håller på att hända? Är det så som en debattör här på FP gör gällande att så småningom kommer hyllorna i våra ”mattempel” att gapa tomma?
Ja, helt galet är inte det resonemanget. Vi lär komma till en gräns där det också i hyllorna kommer att märkas hur misshushållningen med resurser i form av kunskap och arealer försätter landet i en sårbar bristsituation.
Vad kan vi annat förvänta oss ; att när produktionen uteblir, kommer det att märkas i konsumentledet.
 
Vad händer då?  Här kommer min privatekonomiska och därtill analys av befarade försämrade livsbetingelser i min ”backstuga” ( obs ej bakstuga).
*Priset på semlor har en inflationsdrivande inverkan på ekonomin så naturligtvis förväntar jag mig en höjning av reporäntan vid nästa sittning i riksbanksfullmäktige. 
*Kossorna i granskapet har ju enligt rönen om Armageddon som en följd av metanutsläppen i dess matsmältningsprocess kommit att klassas som en miljöförstörning utan någon annan jämförelse i dagsläget.
Utan kossor ingen grädde mig veterligen (om det inte finns något syntetiskt substitut jag inte känner till), så vid horisonten står inte mycket av den varan att finna.
*Förutan kossorna kommer vi att tvingas till en ”nytolkning” av begreppet blandfärs. I närtid kommer vi få acceptera att blandfärs består av 50% (danskt) fläsk, och resterande 50% odefinierade animaliska produkter. Utan kossor inget nötkött.  Ungefär som ”blended” whiskey, där ”bottenskrapet” hos vitt skilda destillat blandas till en ”no name” produkt.
*Förutan kossorna kommer en allt större del av min närmiljö lämnas utan hävd, och i en framtid utgöra en biotop för allehanda nyanlända insekter (utomeuropeiska sådana, från norra Afrika), som i sin tur kommer att försätta hela vårdapparaten i ett tillstånd av kaos av vaccineringskampanjer.
*Risken för långtgående depressiva pandemier kommer ytterligare att försämra vårdens krisberedskap, som en följd av psykisk ohälsa direkt kopplat till bristen på grädde. (Tänk bara en sås utan grädde!!) Man kan bli allvarligt deprimerad för mindre.
 
Här har jag endast nämnt ett fåtal av de kosekvenser bristsituationen medelst grädde för med sig, mycket värre än antropocen inverkan på klimatet.
Där ser Ni vad som händer när semlorna saknas i erforderlig mängd.
Håhåjaja.
Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Nu blir goda semlor (råd) dyra.

 1. Jan Suhr skriver:

  Det är ju även brist på smör, delvis beroende på att många kör LCHF-dieter och kanske mer på grund av alla matprogram på TV där man främjar smör framför margarin samt så klart grädde i såsen. Jag har även märkt att semlorna nu är mindre men de kostar ändå 30 kronor på ett konditori.

  Men allt är Putins fel. Utan blockaden mot Ryssland hade vi inte fått ett överskott på mejeriprodukter och inte utslagningen av svenska mjölkbönder och ingen brist på grädde.

  • Göran skriver:

   Är det verkligen många som kör LCHF-dieten? Jag tycker livsmedelsindustrin borde klaga då. Minskad försäljning av en massa varor med mycket socker eller mjöl.

   • mats skriver:

    Jag tycker mig ha förstått att det är tillräckligt många för att det ska synas på konsumtionsmönstren. Samtidigt finns ju andra dietriktningar, ekologiskt och vegetariskt är också sådana som ger utslag.
    Kan vara svårt att se vad som är vad om de överlappar.

    • Göran skriver:

     Jo, det är sant. När LCHF:arna inte köper pasta, köper vegetarianerna mer pasta.

     Nollsummaspel när det gäller befolkningens hälsa, beroende på vilken grupp som växer.

     Skulle vara kul med en studie på vilken grupp som har mest autism inom sig – vegetarianer eller köttätare.

 2. mats skriver:

  Vem minns inte Ture Sventons portabla temmelkylskåp för resor till varma länder ss Sahara odyl. Nordpolen hette det om jag minns rätt.

  Temla med vispad grädde från svenska kossor som håller landskapet öppet och berikar landsbygden är värt en bättre politik.

 3. Niklas skriver:

  Går det inte att vispa prädd till semlorna? https://www.youtube.com/watch?v=EdLFLEhuURs&t=76s 😆

Kommentarer är stängda.