Svenska Executive Orders

Svenska media och svenska politiker har upprörts över att Donald Trump i egenskap av president har utfärdat en del Executive Orders. Presidentdekret som, om de är i överensstämmelse med konstitutionen gäller som federal lag. Det är enligt amerikansk konstitution och maktdelningsprincip den högsta domstolen, the Supreme Court, som avgör om ett sådanta dekret är giltigt. Sådana domslut kan variera en aning beroende på vilka som för tillfället sitter som domare och tolkar lagen.

I Sverige har vi ingen sådan maktdelning. Här tillåter vi regeringen och dess myndigheter att utfärda dekret, bestämmelser och tolkningar av lagen helt på egen hand. Ingen maktdelning förekommer som bekant. Ingen instans som kan sätta stopp om regeringen eller myndigheterna bryter mot lagen. Därför förekommer mycket mer av det som kan liknas vid Executive Order i Sverige än i USA, men det uppmärksammas inte på samma sätt. Särskilt inte när det går i socialistisk riktning.

Här är några exempel från senaste årtiondet på hur staten helt utan hänsyn till grundlagen (exempelvis skyddet för äganderätten) bestämmer saker som den inte borde ha rätt att bestämma, eller där den varit allvarligt felinformerad, alternativt politiskt förblindad.

Biotopskyddsområden

Jämställdhet, mer än en gång.

Miljömål

Samhällsberedskap

Klimatanpassning

Skogslandskapets vatten

Statens anspråk på skogsägarna

Strandskydd

Nya klimatlagen

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Svenska Executive Orders

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Finns det något ärende där JO har haft fräckheten att stoppa övergreppen i svensk förvaltning?
  Det vore intressant att veta, ombuden framhävs ju vara ”fru Justitias” försvarstrupp.

  Politiker med sin hemvist bland flummarna på vänsterflygeln har ett väl utvecklat samarbete med advokatbyrån ”Lage Vrängare”. Dess specialitet är att kringgå grundlagar.
  Så illa är det i landet som hävdas ha en av de mest erfarna demokratierna i världen.
  Erfaren ja,,,, men samtidigt på god väg att DÖ till följd av ansvarslöst missbruk.

  • Göran skriver:

   Ungefär i 10 % av klagomålen till JO leder till kritsikt uttalande av JO. Men om JO stoppar något? Ja, småsaker stoppar de nog, men stora saker är tveksamt. JO har inte varit framgångsrika när de har gått till domstol.

   Av de jag har träffat på det ämbetet har jag upplevt dem som väldigt dedikerade till sitt uppdrag. Men de arbetar med hela etablissemanget emot sig.

 2. JIMMY skriver:

  Tack Mats ! jag uppskattar din gräsrots och medborgare initiativ skarpa drivna granskande av de som inte har det som förr kallades i dåvarnde Sverige ” medborgares bästa för ögonen ”

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Kokande groda-syndrom: Oförmåga att reagera på subtil felbehandling
  Kokande groda-syndrom handlar om en groda som spenderat all sin energi på att anpassa sig till omständigheterna, och som när det kritiska ögonblicket kommer inte har någon kvar att rädda sig själv med”.
  I Sverige drabbas medborgarna av socialism köpt för stulna (skatter) pengar. Ger samma resultat som för stackars grodan.
  Jag gillar speciellt ordet ”subtil” i sammanhanget ”omärklig, utstuderad, raffinerad”
  Mats sätt att avslöja socialisterna är raffinerad och utsökt!!!
  Många hade nog hoppats att Sverige Demokraterna skulle pilla hål på ”varbölden” men det förhindrade BATRA effektiv genom bistå Löfven i den socialistiska statskuppen (DÖ) 2014.
  Vi får se om Trump-effekten håller i sig. 563 dagar till nästa gång ”folket” skall tillfrågas!

  • Göran skriver:

   Snar är SD mer PK än något av de andra partierna i Riksdagen. Makt och bra lön korrumperar – speciellt när det inte finns något ansvar förpliktigat.

 4. Sten-Arne Persson skriver:

  Bra Mats!
  Vilket smörgåsbord av allvarliga inskränkningar av svenska medborgares rättigheter du presenterat med ovanstående länkar. Vilken kunskapsgruva du öppnat för dina läsare. Hjälp till gott folk att sprida dessa länkar till vårt yrvakna folk. Dagens opinionsmätningar visar på en viss tillnyktring då Miljöpartiets siffror sjunkit till 4,5 %. Det tyder på att svenska folket tagit till sig att 52 procent av SVT:s personal sympatiserade med Miljöpartiet som därmed fått ut sina falska klimatalarm. Samtidigt som Centerns Annie Lööf har blivit fridlyst i utfrågningarna i TV av någon anledning samtidigt som berömmet flödat mot henne i alla Tv-kanaler eftersom folk i allmänhet tror att Annie Lööf företräder landsbygden, vilket jag starkt betvivlar. Skulle tro att Centern fångat de miljöpartister som i någon mån värnar landsbygden. Är det någon som svikit landsbygden så är det Centern och LRF som inte skyddat sina medlemmar mot Länsstyrelsens djurskyddsmaffia de senaste tre decennierna. Ingen i LRF-toppen eller Centertoppen har presenterat den EU-statistik som tagits fram varje år sedan vi blev medlemmar 1995 tillsammans med Finland och Österrike.
  De första 15 årens medeltal visade att Sverige hade knappt 15 procents kostnadstäckning i jordbruket, medan Finland hade 58 procent och Österrike hade 77 procents kostnadstäckning.

  En lantmästarkollega uppmärksammade mig på att statistiken funnits tillgänglig på svenska språket i Finland sedan vi kom med i EU för 20 år sedan. Totalt sett ligger Sverige sämst till i statistiken bland de länder som varit med i EU 20 år eller längre. Om någon LRF-medlem dristade sig att ta upp den obefintliga lönsamheten i svenskt jordbruk på de stormöten som förekom, så svarade LRF-toppen att de som klagade på lönsamheten bara var dåliga företagare. Vem reser på sig i det läget och presenterar sig för sina kollegor som en dålig företagare. Ingen svensk av LRF kuvad kulak i vart fall. Och det kan jag förstå, eftersom det är som att bannlysa sig själv i gänget.

  Trots att jag publicerat EU-siffrorna i ATL, Nerikes Allehanda, Miljömagasinet och någon tidning till, så har LRF inte erkänt att statistiken ens en gång existerar, fastän jag förstår att de vet att den gör det.

  Dessa politiskt korrekta partier och korporativistiska organisationer (stater i staten) under beskydd av vår korrupta gammelmedia undanhåller i stort sett det de anser att medborgarna inte behöver veta. Från den första artikeln jag skrev i NA 2014-12-06 till den sista av 2015-10-15 har det varit helt tyst. Trots understöd av ATL:s ledarskribent och statistikchefen Anne-Marie Karlsson på Jordbruksverket som gav mig helt rätt i min analys av statistiken i sitt svar till min debattartikel i ATL 2015-03-03. Jordbruksverkets ekonomichef, Harald Svensson kunde inte skicka statistiken med svensk text till mig. En kvinna på Näringsdepartementet kunde inte heller serva mig i sammanhanget. Detta försiggår i ett Sverige där vår försörjningsberedskap har klappat ihop för länge sedan och stora delar av vårt lands storskaliga jordbruk är konkursmässiga och kan säljas till vem som helst i hela världen sedan Sverige med LRF-toppens remissyttrande i ryggen, författat av Fredrik Bonde, kunde få riksdagen att rösta igenom EES-avtalet i riksdagen den 18 november 1992. Då blev Sverige ett ”banankungadöme” utan rådighet över sina naturresurser utan att få folkomrösta i frågan. Frågan är vilka i LRF som ansvarade för beslutet. Örebro länsförbundsordförande Stig Persson hade ingen aning om detta remissyttrande när jag ringde upp honom, ej heller Östergötlands länsförbundsordförande Staffan Danielsson. så är det med demokratin i LRF. Hade svenska folket fått information och fått folkomrösta om detta så tror jag varken Sverige eller Finnland blivit med i EU.

Kommentarer är stängda.