Miljardmöte i Bonn

 

Vi försöker igen, med ännu bättre siffror. Gästskribenter är Tege Tornvall och Sture Åström, från Klimatsans.

Den 6-17 november samlades 11.306 anmälda delegater från hela världen till FN:s klimatmöte i Bonn, officiellt för att diskutera Jordens klimat. I själva verket förhandlade de om finansiering och fördelning av utlovade 100 miljarder US-dollar per år till utvecklingsländer för att dessa skall avstå från kol för sin energiförsörjning.

Det skall minska tillförseln av koldioxid till atmosfären från sådan förbränning. Bakom ligger tesen att mer koldioxid skulle värma atmosfären till farligt höga nivåer. För att undvika detta uppmanas mänskligheten att åka mindre bil, flyga mindre, äta mindre kött, elda mindre med kol, etc.

Dock icke delegaterna i Bonn. De kom knappast till fots  eller per cykel. De flög från världens alla hörn. På plats åkte de visserligen eldrivet, men knappast hela tiden – och även eldrivet kostar. De bodde på dyra hotell värmda främst med el från kolkraft och åt inte bara grönt utan även fisk och kött. Ett och annat glas vin slank säkert också ned.

Till officiella delegater kom även annan FN-personal, representanter för olika miljö- och intresseorganisationer samt media. Till Paris var de totalt 15.000 personer. Till Bonn var 7.809 anmälda. Därtill kom för mötet anlitade administratörer samt polis och vakter. Även om mötet var mindre än Paris-mötet, samlade det totalt rimligen 25.000 personer.

Låt oss anta följande kostnader per person: Flertalet flög snarare affärs- än turistklass. ToR kostade det säkert 10.000 kr. i snitt inkl. transfer. De stannade kanske tio nätter. Per dygn kostade hotell eller hyrt rum minst 2.000 kronor, transporter 300-500 kronor och mat och dryck 1-2.000 kronor. Med andra småkostnader blir det minst 3.500-4.500 kronor per dag och person = minst 35-45.000 kronor för veckan – plus flyget = 45-55.000 kronor.

Vi räknar på 50.000 kronor. 25.000 personer gånger 50.000 kronor = 1,25 miljarder kronor, kanske mer. Arrangörerna anger själva 70 miljoner € egna kostnader = 675 miljoner kronor.  Paris-mötets totala budget var 170 miljoner €, alltså 1,65 miljarder kronor.

Detta upprepas år efter år. Bonn är det 23:e stora ”klimatmötet” – oräknat hundratals mindre möten. Totalt har de rimligen kostat minst 25-30 miljarder kronor.

Allt för att minska tillförseln av koldioxid till Jordens växtlighet. Koldioxid är nämligen växternas livsnödvändiga näring. Mer koldioxid får det att växa mer. Sedan Lilla Istidens kallaste period har Jorden värmts 4-5 grader. Det har värmt haven. Varma hav gasar ut koldioxid.

Välkommen uppvärmning (återhämtning) och mer koldioxid har gynnat Jordens växtlighet och skördar. Sedan 1930 har skördarna ökat mer än fem gånger. De senaste 30 åren har växtligheten ökat 14 procent. Färre lider nöd. Fler har fått det bättre.

Det vet nog utvecklingsländernas ledare. Men de vill gärna dela på utlovade 100 miljarder US-dollar per år. Därför blir ”klimatmötet” i Bonn en huggsexa om dessa pengar – med påstått klimathot som täckmantel.

Tege Tornvall
Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Miljardmöte i Bonn

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Den lokala ordningsmakten ”pustar ut” efter att ha ”vallat delegaterna”. Inte troligt att det skett på ideell väg. Det kommer väl en räkning från polisen också förmodar jag.
  http://www.focus.de/regional/bonn/polizei-bonn-cop-23-grosseinsatz-zur-weltklimakonferenz-beendet_id_7864449.html

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Vad bryr sig medborgaren i allmänhet om dessa kostnader, det är ju inte deras egna pengar det är ju andras pengar man träter om.
  Har inte sett ett ord eller siffra om det i den ”skattefinansierade” rikstidningen Svenska Dagbladet?

 3. Gunnar Littmarck skriver:

  Allt fler inser att klimatkriget handlar om makt och inte det minsta om det globala klimatet.

  Korrigera er text.

  Kallaste perioden i denna istid, inte sedan lilla istiden som ju tog slut under 1800:talet och var den kallaste i denna mellanistid, vilket lämpligt används som referenstemperatur av klimataktivister.

 4. Stefan Eriksson skriver:

  Jag konstaterar att sonderingar om möjligheten att få CSU och die Grünen att komma överens om planer på hur BRD skall regeras de nästa 4 åren, har avslutats. Utan något nämnvärt närmande positioner emellan.
  Det har med kolet att göra, och inte det som media menar; flyktingpolitiken.
  Och att behålla bränslet diesel och bensin ett gott tag framöver.

  Ett steg i att bekämpa vidskepligheten får man hoppas på!

Kommentarer är stängda.