Utpressning mot Frihetsportalen

Någon har funnit på ett sätt att maskera sina e-mail så att de ser ut att komma från en annan adress. Sådant har hänt förr, men kan tydligen hända igen trots förbättrad säkerhet.

Utpressaren skickar ett mail som ser ut att komma från mottagarens egen adress. Detta anges som bevis på att hackaren hackat hela datorn och har komplett information, inklusive film från när den utpressade porrsurfar. Utpressaren begär därför betalt i bitcoin för att låta bli att skicka bilderna till alla adresser i offrets mailbox.

Det hela är naturligtvis en bluff. Det enda utpressaren har är möjligheten att maskera avsändaradressen. Hur vet jag det? För jag har också fått sådana utpressningsförsök på sistone. Jag har dock sedan flera år alltid haft min webbkamera övertäckt med svart eltejp, så jag vet att de inte har några bilder på mig från min webbkamera, komprometterande eller ej. Jag har vägrat betala och ignorerat mailen. Det finns inte så mycket annat jag kan göra. Men ingen har såvitt jag vet fått några sådana mail.

Skulle ni få porrbilder från min adress på Frihetsportalen, så vet ni att de inte kommer från mig. Polisanmäl sådana mail!

Om någon vet vem som har bitcoinkonto 19i2Zn4QMg5y9gDTRfLyPXaw2zY3ikPzqg så ange det till polisen. Vem vet, ni kanske någon gång har gjort en oskyldig affär med vederbörande. Men det är alltså en bandit. Fria Tider har skrivit om att flera svenskar blivit utsatta och gjort polisanmälan.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Utpressning mot Frihetsportalen

 1. Göran skriver:

  Hur ska man veta att vem som har bitcoinadressen i artikeln? Det går dessutom att skapa en adress för varje utpressar-email. Men, det mest lustiga är att utpressningen ska ske i bitcoin med tanke på att det inte är många som har bitcoin.

  • Mats Jangdal skriver:

   Nej, det är inte lätt att veta, för det är väl en sak som bitcoins förespråkare vurmar för, anonymiteten.
   Det är klart att man kan ha flera konton, tänkte inte på det….
   Har inga bitcoin, har inte satt mig in i det särskilt mycket.

   • Göran skriver:

    Bitcoin är inte anonymt. Alla transaktioner går att spåra. Har du i någon transaktion gjort så att du måste tala om vem du är, är anonymiteten spräckt. Teoretisk går det således att spåra vem utpressaren är om denna vill omvandla sina bitcoins till något annat, t.ex. dollar. Dock med ett undantag. Om omvandlingen sker kontant går det inte att spåra. Kan vara att jag träffar en peson på gatan som ger mig 1.000 dollar och jag då för över motsvarande i bitcoin till den person jag får 1.000 dollar av. Vi behöver aldrig utbyta vad vi heter eller något annat som kan identifiera oss.

    Dock går spårningen att göra så krånglig och tidsödande att det inte lönar sig att spåra någon.

 2. Dandersan skriver:

  Betalar man inte för att FÅ porr nuförtden?

 3. hellertz skriver:

  Hej Mats, jag har också fått detta mail, två gånger till och med. Jag skickade till ett par datornördar i min närhet. De skrev att detta är ett massmail och är bara att kasta. Jag skickade det också till Polisen i Örebro som skrev att de fått många anmälningar om samma sak och undrade om jag fortfarande ville anmäla. Jag skrev att det vill jag inte, men ville att de skulle veta att mailet skickats ut. Jag har också skrivit om detta på min Facebooksida, där flera av mina FB-vänner fått mailet. Någon sitter och skickar ut masskrokar och hoppas att nån orolig ska nappa.

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag tycker man ska polisanmäla. Då finns det noterat och om banditen avslöjas så är det fler målsägande som kan ge underlag för ett åtal och som kan driva ett skadeståndsmål.
   Samma princip som vid våldtäkter och grooming på nätet.

Kommentarer är stängda.