Maskeradbalens död

En tysk förskola förbjöd barnen att klä ut sig till indian eller prinsessa. För det ansågs vara rasistiskt alternativt könsstereotypiskt. Däremot gick pirat och sjöjungfru bra.

Om man backar ett steg för att få perspektiv på saken så finns det två (minst) teman att skönja i frågan. Den ena är exotism, det vill säga att vi finner det spännande med det för oss ovanliga, exotiska. Som att både män och kvinnor kan attraheras av personer med annan hudfärg. När det sker på grund av hudfärgen och inte vem personen i övrigt är, kallas det exotism och stämplas då som oetiskt av de inditetspoiltiska förespråkarna. Det gäller i synnerhet om de får kännedom om en vit man som lockas av mörkhyade kvinnor. Samma stigma drabbar inte kvinnor som attraheras av mörkhyade män.

Det andra temat kallas för kulturell appropriering. Det är när man tar till sig kulturella uttryck från en annan kultur. Av kulturmarxisterna anses det jättefult när någon från en överordnad kultur tar till sig uttryck från en underordnad. Att kulturmarxisterna själva gör sig skyldiga till diskriminering och så kallad rasifiering med denna kategorisering förbises fullständigt.

Nå, sammantaget innebär dessa förhållningssätt, om vi skulle acceptera dem, att ingen längre kan ordna en maskerad. För alla deltagare skulle förmodligen förolämpa någon ömhudad grupp i samhället. Än värre är förstås att dessa åsiktspoliser lägger ut hinder för att vi ska kunna träffas och lära av andra grupper. Men det kanske är det som är meningen.

Blackface är väl inte att tänka på längre?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Maskeradbalens död

 1. Ivar Andersson skriver:

  Är niqab och hjälm med visir ok på maskeraden?

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, förmodligen, om du är muslimsk kvinna respektive motorcyklist, vill säga.
   Roliga maskeradbaler det blir då!

  • sanntropologi skriver:

   Förmodligen enbart om det rör sig om en moskérad.

 2. Göran skriver:

  Anordna en maskeradbal med temat: förolämpa så mycket som möjligt.

  • Mats Jangdal skriver:

   Jäpp! Se mitt tillägg som jag väntat på att få använda, men glömde i hastigheten. Det är helt enkelt för många fårskallar som blir förolämpade. 😉

 3. Jan Andersson skriver:

  Västvärldens kvinnor lever ju kvar i samma kultursfär som urbefolkningen i Afrika, Amerika, Australien och t.ex. Nya Guinea: de målar sig i ansiktet.

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Få se nu, då får asiater, araber, och negrer inte bära jeans, skinnjacka, använda glödlampor, vaccin, elektricitet, datorer…

  Det handlar inte om att göra narr av andra folk, eller om nidbilder och negativa stereotyper utan om att vissa politiska grupper söker makt över vad du skall kunna tänka och hur du tänker på varför du tänker som du gör.

  Inget annat.

  Verkligheten, att det är västerländska civilisation vi alla har att tacka för snudd på varenda teknologisk och vetenskaplig framgång de senaste tvåhundra åren om inte femhundra till och med, är för jobbig för dessa politiska grupper. De drivs av hat och revanschism.

  Som man kan säga till de (ytterst få) samer som gnäller om urfolksstatus och liknande: javisst, men då blir det till att leva helt och hållet enbart med sådan teknologi och på sådant vis som ni själva lyckats skapa. Utan fyrhjuling, gevär och GPS för att inte tala om isolering och centralvärme är det tydligen inte lika kul att vara ’unik’ eller att ha en ’särart’ att försvara.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Göran skriver:

   Jag kom i diskussion med en svart kvinna från Afrika. Hon sade, att om västerlänningar aldrig hade satt sin fot i Afrika, då hade Afrika idag varit mer utvecklat än västerlandet. Jag svarade på det bara ”okej”, för det var totalt meningslöst att svara på det påståendet.

   I Sverige har vi statyer över betydande svenskar. Något liknande finns inte i Afrika. Hur många hus kan vi finna med två våningar eller fler om vi åker ut på den afrikanska landsbygden?

   På Youtube kan man hitta videos som visar hur otroligt fantastiskt Europa är, med allt som européer har skapat. Man bör leta upp några sådana videos och titta på dem, så att man verkligen förstår det. Och, när ni ser det, tänk då på att allt detta håller på att säljas ut för förstörelse.

Kommentarer är stängda.