Svensk nationalism

De vänsterblivnas trolldrev går mot allt och alla som de uppfattar som nationalism. Men har de verkligen tänkt igenom det ordentligt? Vad är det som gjort Sverige unikt? Som gjort att somliga kan utropa landet till en humanitär stormakt?

Inte är det öppna gränser som släpper in kreti och pleti att få tillgång till skattefinansierad välfärd vilken de inte själva betalat en krona till.

Inte är det svaghet och undfallenhet genom historien, inte mot ryssen, inte mot dansken. Inte är det att gilla läget mer än nödvändigt mot Hansan. Här har funnits patrioter som värnat sitt fosterland på alla sätt och vis.

Här har funnits ett folk som med närmast pietistisk etik arbetade i sitt anletes svett för det dagliga brödet. De har uppfunnit, organiserat och förbättrat sina redskap, sin verksamhet och sina liv. De har skapat en kultur där trä varit centralt för allt från redskapen och husbyggnationen till hushållningen och nöjena.

Resultatet blev en nation som snabbt anammade industrialismen och adderade stålet till träet Så gjordes industrialismen till en svensk framgång, vår framgång. En nation vars självorgansiation kunde övertas och ledas av en socialism som undan för undan tärde på kapitalet och gav undermålig ränta tillbaka. Men svenskarna gnetade på. Likt jerusalemfarare och andra litade de på sina ledares fagra ord om frälsning och stora belöningar längre fram.

Detta folk fostrade poeter, författare och tonsättare som skildrade sitt folk, dess kultur. Vissa kunde till och med benämnas nationalskalder, nationalsymboler eller nationalskatter. Fram till för bara ett årtionde eller två, var sådana uttryck tecken på uppskattning, en hyllning. Nu sägs sådant med något slags självpåtagen skammens rodnad på kinderna.

Men lika fullt sjunger svenskarna Evert Taubes visor vid allsång på Skansen, denna den gamla kulturelitens oas i Stockholm. Svenskarna hejar på de svenska landslagen i fotboll och ishockey. Då sägs inget nedsättande om svensk nationalism. Även den nationalismhatande statsministern tar sig ner till damernas fotbolls-VM för att besöka dem i deras omklädningsrum. Men det kanske inte var ett utslag av nationalism, det kanske var något helt annat?

Men vi andra hejar på di svenske i ur och skur, sommar som vinter. De må sedan heta Kalla, Sjöström eller Ståhl. Andra som får svenskarnas bifall kan heta Jeng, von Eckerman, Bata, Duplantis eller något annat exotiskt. En del är födda här, andra inte. Men de har valt att tävla för Sverige. De hyllar oss och vår kultur med sitt tävlande och vi hejar på dem tillbaka. Det är sådana vi är.

När vi ska exportera något svenskt hoppas jag att det är vår kultur, inte den socialdemokratiska fackföreningens ”svenska modellen”, där friheten ersatts med kollektiv förhandling. Ska vi exportera något är det vad som gjort oss aktade världen över, inte våra skattepengar som bidrag till korrupta ledares än mer korrupta styre i främmande länder.

De som säger fula saker om vår nationalism har en bjälke i sitt öga, men ser bara grandet i sin broders. De försöker sälja en perverterad Sverigebild, men inser det inte själva. Som här till exempel.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1166353558930894848
Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Svensk nationalism

 1. Dandersan skriver:

  Svenskar som led då hade inte i samma utsträckning som idag Sveriges samhälle som orsak till lidandet.
  Samhället var gott och rättvist.

  Nu kan tom vår statsminister skylla problem på de som bor i andra delar av staden.

 2. Göran skriver:

  Margot Wallström har en stor bjälke i sitt öga.

  Socialdemokraterna är experter på desinformation.
  Socialdemokraterna förespråkar sin egen överhöghet.
  Socialdemokraterna hotar journalister och ser till att de blir censurerade eller blir av med jobbet.

  Observera, att det är viktigt att förstå att Socialdemokraterna gör tvärtemot vad de säger. Ska de ta en offensiv för demokratin, kommer de i själva verket urholka den ännu mer.

 3. Jan Andersson skriver:

  Läs Karl-Olof Arnstberg:

  ”…demokrati i svensk politik har kommit att bli liktydigt med att ha rätt värdegrund. Ett parti som vill begränsa invandringen har inte rätt värdegrund och är därför odemokratiskt.”

  https://morklaggning.wordpress.com/2019/08/27/mangkulturens-sverige-vi-mangfaldens-oar/

  • Åke Sundström skriver:

   Jovisst, ”rätt värdegrund” betyder ju i praktiken: ”lyd makthavaren och håll käft”. Hur OERHÖRT pinsamt är det inte, att våra förment demokratiska partier och den förment fria pressen böjer sig för sådana diktatoriska fasoner – som George Orwell i sin himmel högeligen förvånas att fortfarande behöva stöta på, ett halvt sekel efter sin död.

   Liknande dompterande trix är att kalla socialförsäkringssystemet för ”välfärden”, KPI för ”inflationen” eller BNP för ”tillväxten”. I dessa fall är det våra ekonomiprofessorerna som har anledning att skämmas.

 4. Jan Andersson skriver:

  Demokrati är att tillåtas vara delansvarig och skyldigheten att ta det ansvaret.

  När mina barnbarn en gång funderar på vem deras farfar var, så vill jag inte att de ska säga: ”Han var en av alla de som trodde på makthavarna och jamsade med så att det blev som det blev”.

 5. Thomas Gunnarson skriver:

  Jag läste nyligen Torsten Nothins böcker ”från Branting till Erlander” och ”Svenskar under ämbetsmän och fogdevälde”… upplysande. Rekommenderas.

 6. Sten-Arne Persson skriver:

  Ett gränslöst land med gränslösa politiker, ett dysfunktionellt fungerande rättsväsende och våldsmonopol som inte kan skydda våra kvinnor och barn mot allehanda övergrepp. Vår tull som inte får kontrollera allt stöldgods som väller ut ur vårt land. De kriminella tycks kunna köra ut och in i vårt land hur som helst En regering som i samarbete med Google stänger ner Swebbtv:s Youtube kanal med antydan om hatbrott mot muslimer!! Vi får tacka vår fantastiska frilansjournalist Ingrid Carlqvist för hennes avslöjande av regeringens hat mot svenska folket och dess yttrandefrihet på denna länk. https://www.youtube.com/watch?v=6wLNPQN5_58
  Ingrid Carlqvist har vart gift med en muslim så hon vet vad hon talar om, hon är en verkligt fristående journalist vilket det inte vimlar av i Sverige. Sprid dessa länkar så kanske vårt folk vaknar innan det är för sent. Vi närmar oss totalt kaos i Sverige.
  Missa inte att lyssna på hennes samtal med Luai Ahmed på denna länk.
  https://www.youtube.com/watch?v=4QwKQ4lZ_1U&t=106s
  eller länken med Navid Modiri http://navidmodiri.com/44-ingrid-carlqvist/

 7. Mats Jangdal skriver:

  Tack alla läsare av Frihetsportalen! Idag nådde vi för första gången över 20.000 sidvisningar på en månad och det är ett par dagar kvar på månaden. Ett prydligt rekord som gläder åtminstone mig.

 8. Sten-Arne Persson skriver:

  Trägen vinner. Bra jobbat Mats!

 9. Pingback: Svensk nationalism – Bakom kulisserna

Kommentarer är stängda.