Nationalism är bra

I den vulgära delen av valrörelsen och svensk politisk debatt skylls reflexmässigt nationalism för något dåligt. Ja, rent av för något ont och illasinnat. Något som stänger gränser, utarmar handel, företag och befolkning. Visst, nationalism kan utföras på det viset, men det är alls inte nödvändigt.

Se på exemplet Schweiz. De för en strikt nationalistisk politik vad gäller invandring och gränskontroll. Men de för en mycket öppen handelspolitik, varför handel och ekonomi blomstrar mycket bättre än i de flesta (samtliga?) gränslösa eu-länderna.

I Sverige kritiserar Skansen-ledningen AfS för att de låtit Skansen glimta förbi i bakgrunden på valvideo. Skansen säger att de minsann verkat för etnisk mångfald i över hundra år. Märkligt, Skansen som bildades för att bevara och förklara svensk kultur och närmast ha beskyllts för råna svensk landsbygd på sina finaste kulturbyggnader och andra kulturskatter. Debatten har stundtals gällt frågan om Skansen genom sin museifiering av svensk kultur tar död på den eller håller den vid liv. Men aldrig tidigare har jag hört någon kalla dess mission för etniskt mångfaldsarbete.

Vad hade grundaren Artur Hazelius sagt om påskinandet att Skansen är ett etniskt mångfaldscentrum? Citat från Wikipedia, innan eventuella aktivister förstör sidan. Hazelius och Skansen är omtalade av flera samtida kulturpersonligheter som Verner von Heidenstam och August Strindberg; Fredrik Böök menade att Hazelius faktiskt var den viktigaste personen i bildandet av den nationalromantiska tidsandan.

Inte har väl Sverige lidit ekonomiskt av all industrialisering och internationell handel vi bedrivit under och efter den nationalromantiska eran? Enligt min bedömning har den kulturella renommén varit en tillgång, ett varumärke, som underlättat handel och goda affärer.

Sverige är visserligen en bananrepublik, det är möjligen en bättersortens bananrepublik. Möjligen, men jag är inte säker på den saken längre.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Nationalism är bra

 1. Dandersan skriver:

  Sverige var då Skansen bildades ett land som var tillräckligt okänt för Svenskarna för att locka dem till en park med olika byggnader.

  Alla som ogillar nationalstaten men vurmar för att handla Svensk mat bör besinna sig.

  • Göran skriver:

   Exakt iakttagelse av Skansen. Artur Hazelius hade ett mål att visa Stockholmarna hur primitivt övriga delar av Sverige var.

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Tror mer på att Hazelius ville belysa vilken tåga och överlevnadsförmåga svenskarna besatt den gången det begav sig och något vi kunde känna stolthet för.
    Och framför allt inte glömma vår historia, den som socialisten till varje pris vill utplåna. Ren och skär förintelsemani.

    • Jan Andersson skriver:

     Jag lutar nog mest för att man i de brutala förändringstider som industrialismen medförde efter nödåren på 1850- och 1860-talen ansåg det nödvändigt att man måste spara några exempel av det bästa allmogen ändå hade åstadkommit innan hela rasket skulle rivas för att dra fram nya järnvägar och kanaler och bygga nya fabriker överallt. Bara i Värmland uppstod efter 1870 på ganska få år 53 massa- och pappersfabriker. Fin de siecle-tiden var kulturellt högtstående men också full av pessimism.

     Kanske hade man Noak med sin ark som förebild. På Djurgården skulle i alla fall inga fabriker byggas, eftersom det varit Kungens jaktmarker sedan år 1440.

     Strindbergs Stockholm skonades inte heller, man rev det gamla för att få ”luft och ljus”. Röda rummet kom 1879. Skansen öppnades 1891.

     Folkrörelsen Nationalromantiken uppkom säkert av denna pessimism inför för framtiden; vad skulle det nu bli av vårt älskande fosterland? Alla konstnärer, poeter och arkitekter hängde på.

     Idag verkar 75% av svenskarna strunta fullständigt i hur det går för det älskade fosterlandet. Om det finns en folkrörelse idag så verkar det vara att vilja sprängfylla varje flervåningshus i hela landet med invandrare.

   • Mats Jangdal skriver:

    Det är inte den uppfattning jag fått om syftet med Skansen.
    Nationalromantiken kan väl enklast beskrivas som de första sommargästernas romantiska föreställning om det idylliska livet på landet. För dem var det ledighet och naturupplevelser, utan tanke på hur denna natur formats och vilket arbete som låg bakom det sommargästerna kunde ta del av.
    Badjävlar, som Lars Molin senare kallade dem. Det var för dessa Skansen byggdes, för smicker av deras självbild av sitt ursprung.

 2. Rikard skriver:

  Hej.

  (Framsäges med allt högre röst och allt enträgnare stämma, på gränsen till patetiskt pekoral):

  Internationell socialism leder till alla folks förbrödring, och eliminerar därmed risken för krig. När arbetare och bönder styr gemensamt, och inget privat ägande eller kapital finns kan Jordens folk inte hetsas mot varandra av kapitalets fascistiska legoknektar. Nationalism är endast ett verktyg för det globala plutokraterna vilket de använda för att ställa broder mot broder; ett narrspel som skapats av kapitalismens hejdukar i syfte att lura arbetaren att tro att han (kapitalisten) ser honom (arbetaren) som jämlike och kamrat enär de är av samma blod och ätt. Inget kunde vara mer främmande. Internationell socialism leder till fred, frihet och framsteg!

  Det var nationalismen som ledde till nittonhundratalets fasansfulla krig, mellan de fria arbetande folkens Sovjetunion, och det nationalistiska och fascistiska, och dessutom imperialistiska krigshetsande Tyskland, Japan och Italien vilka påhejade av de amerikanska kapitalets bankirer – feta av fattiga arbetares barns blod! – startade krig mot den fria och fredliga kommunistiska unionen Sovjet.


  Ungefär så resonerar man, och gör man det ses nationalism som ett hot mot socialismens och kommunismens genomförande.

  Eller globalisering, som det heter idag.

  Dessutom ställer man eventuella opponenter i ett svårt läge, då de som presumtiva nationalister undermedvetet kommer att associeras med nationalsocialister, fascister och allsköns krigshetsare.

  Kontroll över språket och kontroll över begreppen är nyckeln – man får inte falla i fällan att svara på av motståndaren laddade frågor enligt den av frågeställaren skapade associativa logiken.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Dandersan skriver:

   Kommunisterna i Kina eller Sovjet behövde ingen yttre fiende för att klara av tidernas största folkmord.
   Kina 1960 och Sovjet 1930.

  • Mats Jangdal skriver:

   Jo, kugghjulsverkstan är ju igång 24/7. Samtidigt gäller det att inte låta motståndarna få bestämma dagordning och tolkning, för då är man snabbt lika begränsad som om man vore vakuumförpackad.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Nu kommer socialisterna att efter sommarens annorlunda väder och Sveriges urusla tillstånd vad beträffar produktion av inhemska livsmedel att ta som förevändning att införa ransonering av livsmedel, framför allt kött i alla former (importrestriktioner). Det villkorar socialisten Bucht med eldunderstöd ifrån LRF, organisationen som skall stödja inhemsk produktion.
  Svenskarna bestämmer inte längre i sitt eget land och produktionsapparatens (jordbruket) förfall accelererar.
  Efter den 9 September kanske vi får se råttorna fly det sjunkande skeppet och vi sitter på första parkett.

 4. Sten-Arne Persson skriver:

  Än så länge är vi väl ett ”banankungadöme”, men oavsett vad vi kallar vårt land så kan jag fortfarande sälja min jordbruksfastighet till vem jag vill i hela världen utan att fråga staten om lov. Detta på grund av att Riksdagen, den 18 november 1992, utan folkomröstning, beslutade att gå med i EES-avtalet som därmed likställde oss med ”bananrepublikerna” när det gäller kontrollen av våra naturresurser. Frågan är om det finns några utländska köpare som är intresserade av att förvärva ett jordbruk i Sverige där staten knappast är en garant för äganderätten. Här kan man tro att en majoritet av våra partier är kommunister vad de än kallar sig. Bondehatare förefaller en förödande majoritet av riksdagspartierna vara tillsammans med minst 95 procent av Svensk massmedia. Undantaget är våra Radio och Tv-kanaler där det nog snarare är drygt 99 procent bondehatare. Våra andningshål är våra utmärkta Bloggare och Youtube-kanaler som Swebb-TV och många andra. Det är patetiskt att höra vår massmedia tala om alla andras falska nyheter utom deras egna lögner som vi matas med dagligen i våra radio- och Tv-kanaler.

  Ordspråket ”repetition är all kunskaps moder” har makthavarna anammat, då vi från morgon till kväll översköljs med nyhetssändningar. På många arbetsplatser står radion på med sina ”böneutropare” varje halvtimma. Man måste vara stark och medveten, om man ska orka värja sig, mot den indoktrinering som svensk massmedia består oss med. Svenskarnas hjärnor bearbetas systematiskt av massmedia så att klarsyn förhindras. Man kan likna hjärnans tillstånd vid ett glas grumligt vatten. Får glaset vara i fred, så sjunker slammet till botten och klarsyn uppstår. Så stäng av ”böneutroparen” och TV:n ibland och låt slammet sjunka.

  Hur kan folk glömma hur vi val efter val blivit blåsta av våra politiker och massmedia. De har inte ens berättat när de ändrat grundlagen så att folket med massmedias benägna tigande får meddelande på hösten efter valet när riksdagen tagit det andra avgörande beslutet om grundlagsändringen. Då skriver Aftonbladet 2010 på hösten. ”Grattis svenska folk ni fick en ny grundlag igår.” Vad får folket reda på i höst att de ändrat?

  • Åke Sundström skriver:

   Sant och visst, men du överdriver pressens roll, som så många. Jag hävdar bestämt att den offentliga lögnen och indoktrineringen är en produkt av den så kallade intelligentians tystnad – som i sin tur är den ganska naturliga följden av statens/politikens makt över våra universitet och högskolor. Att socialisera kunskapssektorn var en briljant vänsteridé och att borgerligheten traskat patrullo fullbordade den demokratiska katastrofen. Den är denna draksådd vi nu skördar frukterna av.

 5. Sten-Arne Persson skriver:

  Är det ändå inte en följd av massmedias censur som den så kallade intelligentians inte når fram till folket. Vad krävs för att ändra till det bättre? Om vi till äventyrs har en intelligentia varför kan de inte i så fall samarbeta med varandra och folket och stoppa dårskapen? Hur ska vi åstadkomma handling för att befria folket från sina plågoandar?

  • Åke Sundström skriver:

   En korrupt intelligenta är den dåraktiga politikens möjliggörare och har inga som helst ambitioner att ställa sig på förnuftets eller medborgarmajoritetens sida. Enstaka undantag finns, men det vetenskapspolitiska komplexet låter sig inte så lätt störas. I DEN fasen kan man säga att pressen sköter sig under all kritik och har ett sekundärt medansvar.

 6. Jan Andersson skriver:

  Intelligentsian, medelklassen och arbetarklassen är alla korkade, var och en på sitt sätt. Där för har vi demokrati och ett parlament för att representanter skall kunna mötas och eventuellt komma överens om den lösning som gynnar de flesta under så lång tid som möjligt.

  Idag har vi ett nytt problem. Våra valda representanter vet inte längre vilka de representerar och vilkas önskemål de skall framföra i parlamentet.

  Därför hittar de på nya problem som de tror att väljarna gillar att bli befriade från. De verkliga problemen som finns har de aldrig hört talas om, om man frågar.

  Citat Löfvén (Morgonpasset P3):

  ”Alltså, under lång tid, om man ser, under längre tid, det är därför jag har bestämt mig att under den här mandatperioden måste vi på riktigt påbörja en förändring så att människor känner ja, jag är med i framtidsprojektet, men under för lång tid tror jag nog att man negligerar lite det här. När jag var fackligt, jobbade fackligt, så kunde jag ju se också ute på arbetsplatserna en oro i ögonen på människor, vad är det som händer, kan vi styra det här på något sätt eller är det bara utan, utom kontroll? Så där vill jag nog påstå att vi politiskt under en längre tid underskattade den där risken som människor känner, det är nog helt uppenbart.”

  • Åke Sundström skriver:

   Nja. partierna vet nog vad väljarna tänker och känner. Problemet att de inte gillar folkets tankar därför att dessa strider mot de knäsatta doktrinerna och mot det för stunden ”korrekta”. Spelet och makten är överordnad väljarkårens åsikter, alltså är Sverige inte längre en reell demokrati, bara en formell sådan. .

   • Jan Andersson skriver:

    Då borde vi alltså ha folklig rätt att avsätta diktatorerna utan att vänta till allmänna val? Och förvänta oss omvärldens stöd? Om inte nu, så när?

   • Jan Andersson skriver:

    De två senaste utspelen från S om frivecka för alla föräldrar (som ingen har frågat efter) och samtidigt dra in assistansersättningen för några svårt handikappade barn, och att att MP flyger (sic!) med en reklambanderoll över Göteborg tyder på det inte finns någon som helst kommunikation mellan politikereliten och medborgarna längre. C har som slogan Framåt! trots att ALLT backar nu i Sverige, ALLT. Vilket håll är framåt!

    På kommunnivå har min hemkommun varit stolta över sina traditioner inom cykelsporten och cykelklubben har arrangerat en välbesökt tävling varje år. Sedan förstör kommunen varje möjlighet till cykeltävlingar genom att göra om de viktigaste genomfartslederna till ett antal ganska korkade långa bussterminaler, som ingen har frågat efter och som även hindrar biltrafiken avsevärt.

    En hållplats placerades nära ett stort villaområde, men ingen möjlighet för de boende där på cykel eller till fots passera över den hektiskt trafikerade infartsleden (90 km/h) med djupa diken. Denna hållplats fick därför en bilparkering med spärrbom som man bara kan öppna med busskortet. Man skulle alltså starta bilen, skrapa rutan, köra 1 km, parkera, och sedan åka buss de 7 km och 7 minuter som var kvar till residensstadens centrum. Inte konstigt att parkeringen står tom hela dagarna. Men den var bra tycker kommunledningen, bara 8 miljoner. Kommunikation mellan politiker och medborgarna?

    Existerar inte. De vet inte ens vad som är korrekt längre. Min frus faster är 96 år, ser rakt igenom dem, och brukar hånskratta åt stollarna i kommunhuset.

    • Mats Jangdal skriver:

     Ja, politikernas önskan att vara trafiksabotörer är utomordentligt märklig. De verkar tro att de gör något gott när gör det.

Kommentarer är stängda.