Sjuk nationalism

SVT gör reportage där man beklagar att det tinat på Kebnekaises sydtopp så att nordtoppen numera är högre. Anledningen är att nordtoppens stenyta är exponerad, medan sydtoppens är och en tid har varit täckt av snö och is som nu sjunkit ihop. Nordtoppens höjd är strax under 2100 meter (2097), medan en snöbemängd sydtopp är över 2100 meter hög. I förvirrad svensk nationalism är det högre status med en snö topp över 2100 meter än en stentopp strax under. Avunden mot Norges högsta toppar är påfallande och har alltid varit så.

Här sammanfaller den förvirrade svenska nationalismen med den likaledes förvirrade och snarast sinnessjuka tron på en antropogent orsakad klimatkatastrof. Det vill säga koldioxidteorin som postulerar att våra utsläpp av CO2 reglerar världens klimat. Underförstått, egentligen mer eller mindre frekvent, hävdas att de som kör bil eller flyger, med sina utsläpp av CO2 förorsakar en klimatförändring som i detta fall degraderar Sveriges stolthet, nationalikonen Kebnekaise från en 2100- meterstopp till 2000-meterstopp.

Vilket oerhört nationellt trauma! Detta är ju värre än morden på Olof Palme och Anna Lindh tillsammans. Det är som att hävda att Evert Taube kallade svensk natur för ful, som om Astrid Lindgrens sagobarn är elaka. Dessa hemska människor som egoistiskt spyr ut CO2 måste till varje pris stoppas för att förhindra ytterligare förvirring i den svenska självbilden. Men det är nog för sent kan man tycka. Förvirringen är nu så total den kan bli.

Samtidigt spelar Sveriges fotbollsherrar 1-1 mot Norge i en rimligtvis tämligen betydelselös kvalmatch till dessa ständigt återkommande mästerskap. Statstelevisionen gör stor affär av det usla utfallet. SVT har en in-house expert som dagen efter, i 15-20 minuter dissekerar spelet, hur långt isär stod spelarna, hur precisa var passningarna, hur snabbt flyttade man bollen etc. Allt för att nationell nesa inte ska kunna upprepas.

Men i för nationen och dess demokrati viktiga frågor som klimatalarmismen och migrationspolitiken förekommer ingen analys. Där är det endast storebrors propaganda som gäller.

Jag undrar fortfarande vad anti-nationalisten Stefan Löfven gjorde i damernas omklädningsrum efter bronsmatchen i sommarens fotbolls-VM. Eftersom han över allt annat föraktar nationalism kan det ju inte ha varit för att heja på Sverige och fira bronspengen med dem som fick honom att ta regeringsplanet till Paris.

Hur kunde han i rådande klimatkris ens tänka sig att flyga och dessutom möjligen för en nationalistisk manifestation? Är han en sådan där snuskgubbe som hittar på svepskäl för att bereda sig fluktmöjligheter i damernas omklädningsrum?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Sjuk nationalism

 1. Jan Andersson skriver:

  Romartiden präglades huvudsakligen av pragmatism och rationalitet, i synnerhet inom deras juridik som fortfarande utgör ryggraden i västerländskt rättstänkande. När romarriket försvann på 400-talet ersattes det av tusen år av religiös vidskepelse, hokus-pokus och mörker. Medeltiden vädrades ut under renässansen när antikens kunskaper kunde spridas genom Gutenbergs boktrycksmetod.
  Mycket talar för att den ekonomiska utvecklingen i andra kulturer knäckte den romerska ekonomin, kanske i samband med romarnas opraktiska och primitiva sätt att räkna.

  Är vi tillbaka i 400-talet igen? Det finns många likheter, men också stora skillnader. Internet som borde ha vädrat ut all vidskepelse och vantro för gott, har i stället förstärkt de falska profeternas budskap så långt att det återigen dödshotar våra mest utvecklade samhällen. Vad skall vi nu använda för att sprida upplysning och rationalitet när alla våra ledare nästan utan undantag hemfaller åt vidskeplighet och hokus-pokus?

  Är människan av naturen hemfallen åt självdestruktion när deras världsbild kritiseras? Kan i så fall detta tillstånd endast botas genom upplysta despoters våldsmetoder? Kommer det en dag snart när vi skulle vilja fly till Nordkorea?

  Idag verkar ingenting heligt eller orimligt för alla de västerländska ledare som är tillsatta och valda för att vara pragmatiska och rationella. Deras felaktiga åsikter väger tyngre än världens samlade vetenskap. Den Nya Medeltiden är kanske redan här?

  När stiger Cicero (Åkesson) upp i riksdagens talarstol och frågar Catilina (Löfven) hur länge han tänker pröva vårt tålamod?

  • Göran skriver:

   Vi kan spekulera en hel del i orsaken till olika högkulturers fall. Det är många faktorer som spelar in, men de har en sak gemensamt: klimatet blev kallare.

   Alla kinesiska dynastier har fallit när klimatet blivit kallare. Kinas klimatforskare säger nu att klimatet kommer att bli kallare. Kinas regering funderar nu på hur de ska förhindra att dagens Kina inte följer samma utveckling som tidigare dynastier. Kineserna verkar inse vilka umbäranden som ett kallare klimat för med sig, bl.a. tillgången på mat.

   • Jan Andersson skriver:

    En minskande tillgång på mat borde idag inte vara ett större problem eftersom hälften av det vi äter är ren skräpmat som ingen borde äta överhuvudtaget. En ökande själv- eller lokalproduktion kan säkert fylla upp där brister uppstår.

    Jag har för minst tionde gången nyss besökt en årlig ”Skördefest” och imponerats än en gång av de lokala odlarnas kunskap, energi och vilja att ta fram mer produkter, men hejdas naturligtvis effektivt av prisbilden och jordbrukspolitiken.

    I ett kallare klimat betalar nog folk gärna för det som finns att tillgå, dessutom kanske man äntligen upptäcker av man inte ständigt ökar i vikt.
    Idag dricker även äldre läskeblask till lunchen, vilket aldrig varit fallet tidigare och vittnar om en total ignorans för den personliga hälsan.

    Vi har aldrig varit så friska som under andra världskriget när maten ransonerades.

    • Samuel af Ugglas skriver:

     ”En ökande själv- eller lokalproduktion kan säkert fylla upp där brister uppstår”.
     Blir i första skedet ransonerad, i nästa konfiskerad eller stulen.
     Garanterat, vad skall annars alla små socialistiska byråkrater sysselsättas med?

    • Thomas Gunnarson skriver:

     Det som alltid varit kärnan i svenskt jordbruk – boskapen – används fortfarande i uttryck som ”fähund” (ja, kanske inte så ofta numera) då ordet ”fä” är boskap – och rikedom – i gammalt språk. Idag skall vi avstå från det som präglade större delen av 1900-talets nordiska matkultur – boskapen. Nötkött, mest kalvkött och gamla mjölkkor och olika mejerivaror. Mjölkkonsumtionen som efter pastöriseringens införande blev folkhushållets bas, ökade per medborgare fram till mitten av 1950-talet för att sedan sjunka i samma mån som det ökade.. En konsumentinriktning som politiken i landet efter kriget ville ändra på då det gynnade landsbygden. Idag är trenden klar, mejeriprodukter och nötkött skall bort och ersättas av pasta och nudlar inklusive Cola och annat. Varför? Orsaken är enkel, ekonomin. Mejerivaror och charkvaror har för dålig lönsamhet, då prisnivåerna egentligen stått stilla, nominellt, i snart trettio år. Ingen tjänar pengar inom dessa produkter. Medan processade vegetabilier, där företag som Beoynd Meat, som sysslar med vegetariskt fuskkött, tydligen kan ha god vinst. Givetvis har även pasta och nudlar en god vinstmarginal enligt vad insiktsfulla journalister konstaterat. Den egentliga orsaken till denna långa process är WTO-reglerna angående den globala jordbrukspolitiken, som är en planekonomisk funktion för att gynna några multinationella spannmålsföretag, regler som låste jordbrukets prisnivåer nominellt på 1980-talets nivåer.

     • Jan Andersson skriver:

      Hur skulle situationen bli om livsmedelsproduktion befriades från moms, arbetsgivaravgift, bränsleskatt och övriga klåfingriga pålagor? Givetvis är det svårt att konkurrera med Afrika, men inte om vi börjar värdesätta smak och kvalitet. Kanske även någon börjar intressera sig för näringsinnehållet? Och flygtransporterna? Greta, var finns du när du kan göra nytta också?

      • Thomas Gunnarson skriver:

       Afrika kan inte konkurrera. Möjligen Sydamerika. USA är den enda del av planeten som brukar producera ett överskott och som påverkar världsmarknaden, men då man i USA kritiserar Trumps tre senaste ”bailouts” angående jordbruket så är man i debatten irriterade över att Trumpen ägnar sig åt farmarnas ”wellfare”…

      • Samuel af Ugglas skriver:

       Tack Jan, äntligen en relevant frågeställning för landsbygdens möjligheter att överleva.
       Vi får aldrig en redovisning för hur socialisterna plågat produktionen av livsmedel i basen, dvs ute på landsbygden.
       Det är det fullständigt ointressant för konsumenter att ha kännedom till och det är här som livsmedelsproducenternas så kallade representanter med LRF i täten uppträtt brottsligt. Rent skadligt för hela Sverige. De socialistiska stölderna/pålagorna inbakade i produktionskostnaderna är förödande och ämnet är tabu!!!

 2. Göran skriver:

  Naturligtvis ska alla skatter på mat bort, både i produktion och konsumtion. Att behöva betala skatt för att kunna äta måste vara det mest kriminella som finns.

  Fråga till staten: Måste jag betala skatt för att existera?
  Svar från staten: Ja.

  Nu finns det några undantag, t.ex. finansminister Magdalena Andersson som inte betalar någon skatt utan hotar dig med våld om du inte betalar skatt så hon kan få mat på sitt bord. Om det som blir kvar till dig, inte räcker till din mat, det struntar Magdalena Andersson fullständigt i.

  • Thomas Gunnarson skriver:

   Kvar blir då bara lönen till bonden… nja, varför skall folk som jobbar i jordbruket ha lön, då de inte producerar någon skatt, eller nånting som alla andra… Enklast är att alla får fixa sin egen mat, så är problemet löst…

   • Jan Andersson skriver:

    Om det elementära behovet av mat tillfredställs av lantbrukare, fiskare och jägare så äter väl dessa sig mätta först, innan de säljer resten?
    Under varken det första eller andra världskriget gick det någon större nöd på bönderna, trots myndigheternas kontroller att man inte hade någon extra gris gömd någonstans som i så fall rekvirerades till soldaterna i armen.

    Jag har bilder där man under krigsvintern 1942 står på havsisen i fjärdarna på västkusten och pimplar ganska stor torsk, vattnet var på den tiden kristallklart in till land överallt, nu finns inte en enda fiskpinne på samma ställen.

    Torsken saltades och byttes mot potatis från de bördiga före detta havsbottnarna en bit från havet.

    Älgen var efter 1945 utrotad i hela Sverige, utom i mörkaste Småland. Något att fundera på.

    • Thomas Gunnarson skriver:

     Där ser man… även du, min Brutus.. ”Det gick ingen nöd på bönderna”… Och kontrollen är numera ganska så heltäckande. jag tror inte att det är lönt att diskutera detta… Kolla hur Fiskeriverket agerar med yrkesfisket, som exempel…

Kommentarer är stängda.