Som på vykort

Jag har läst hela den femsidiga utskriften av president Trumps telefonsamtal med president Zelensky den 24 september. Bifogas nedan som pdf. Jag kan ärligt säga att det finns inget där som är mer upphetsande eller åtalbart, än vad ett vykort med hälsningen, ”Här är underbart! Önskar du vore här! VG. kolla att jag stängde spisen.” skulle vara.
Det man som svensk kan notera är att ingen svensk statsminister någonsin skulle offentliggöra en sådan utskrift, med hänvisning till det skulle kunna äventyra förhållandet till främmande makt.

För där finns klagomål på Ryssland och tal om ökade och effektivare sanktioner mot Ryssland. Där finns klagomål på att Merkel, Macron och EU inte gör tillräckligt för Ukraina. Där finns ömsesidigt klagomål på den avgående amerikanska ambassadören till Ukraina för att hon varit för ryssvänlig. Hon heter Ivanovitj.

I övrigt utbyter de hövligheter och beröm för varandra och varandras länder. Zelensky, som är nyvald och med ett nyvalt parlament med egen majoritet säger att han tänker rensa ut den gamla ordningen, ”drain the swamp” med Trump som förebild. Då ber Trump honom att kolla om det finns något bakom påståendena om Hunter Bidens mutbrott. Det lovar Zelensky göra, för den åklagare som utredde det blev avskedad av förra regimen. Men Zelensky lovar tillsätta pålitligt folk som går till botten med allt och göra det öppet och lagligt.

Inget för Trump att oroa sig för från Ukrainas sida alltså. Inget i Ukraina att hämta för demokraterna för ge sig på Trump. Däremot har det dykt upp kommentarer om att det kan vara demokraternas sätt att förstöra Bidens presidentkandidatur utan att öppet säga att de inte vill ha honom. Ränkspel, nålstick och dolkstötar i vanlig politisk ordning alltså.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Som på vykort

  1. Göran skriver:

    Jag läste utskriften av samtalet strax efter att det blev offentligt. Någon dag eller några dagar senare läster jag en TT-artikel om det hela. Jag får dock ställa mig frågan om TT-artikeln handlar om telefonsamtalet eller om något annat.

    När Joe Biden var vicepresident till Barack Obama var han själv inblandad i en affär i Ukraina. Nu kan jag inte hela historien, men det var något om att han ville ha en åklagare sparkade i Ukraina då denna åklagare tydligen utredde något om någon affär Joe Bidens son var inblandad i. Det finns på video när Joe Biden skryter med att han utpressade Ukraina genom att säga att Ukraina inte skulle få några pengar om inte åklagaren sparkades. Åklagaren blev sparkad och Ukraina fick de utlovade pengarna. Detta talar inte PK-pressen om i USA och naturligtvis inte i Sverige inte i Sverige.

    Det lustiga är att i princip allt som demokraterna säger idag, har de själv varit emot tidigare. När Bill Clinton skulle åtalas för sexofredande var Nancy Pelosi starkt emot det. Nu vill hon åtala Donald Trump, för ingenting.

Kommentarer är stängda.