Svensk byråkrati hindrar regeringen från effektiv krishantering

All den byråkrati, små och stora regler som företagare och privatpersoner klagat på i årtionden och som för det mesta bara blivit värre år för år, har hindrat regeringen från att regera landet i kris. Det som skulle ge staten myndighet över medborgarna visade sig ge byråkratin myndighet även över regeringen.


Nu poppar statens byråkrater upp lite överallt och sätter käppar i hjulen för effektiv smitthantering. Andningsmaskerna ska vara CE-märkta för att få användas. Ansvar för smittspridning alternativt skydd skickas till nästa avdelning. Medicinska beredskapstält får endast vara uppe i 30 dagar utan bygglov. Har bygglov sökts? Byggstart får ej inledas innan kommunalt bygglov meddelats. Detta är den troliga förklaringen till att beredskapssjukhuset sätts upp inne i Älvsjömässan. När arbetsgivare upplåter gratis parkering åt anställda inom sjukvården, för att de ska slippa smittan på kollektivtrafiken, då kräver Skattemyndigheten förmånsbeskattning. Exemplen kan säkert mångfaldigas.


Man kan se regeringens krav på fribrev från riksdagen mot bakgrund av byråkratins maktutövning. Ja, man kan helt enkelt inte bortse från den. Istället för att för alla verksamheter undanröja den byråkrati man själva skapat, föredrar man att ge sig själva ett fribrev.


Oppositionen sprattlar hjälplöst emot, för den är lika medskyldig och har inte orkat avslöja systemfelet, paradigmet som Carl Bildt en gång attackerade men inte orkade påverka.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

25 svar på Svensk byråkrati hindrar regeringen från effektiv krishantering

 1. Göran skriver:

  Jag kan mer eller mindre lova att innehållet i denna artikel är något som mer eller mindre vart enda politiker i Sverige inte är det minsta medvetna om och ännu värre att de inte kan se eller ens förstå och förmodligen aldrig kommer att förstå.

  Det är även ordning som de vill ha om de skulle förstå, eftersom den ordningen fråntar dem allt ansvar, eftersom de alltid kan skylla ifrån sig på myndigheten eller hänvisa till ministerstyre. Korruptionen föder sig själv.

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Maud (Nuon) Olofsson intygade klart och tydligt att hon skulle ”jobba ivrigt som en bäver” för att som näringsminister decimera regelkrångel för företagarna. ( Personligen tycker jag synd om bävern för att behöva utstå jämförelsen mellan denne och centerns politiska floskler).

  Jag vet inte vad som skulle krävas för att få ner regelbördan på en human nivå, kanske ett virus då som försätter både datorer och stor del av byråkraterna i karantän på obestämd tid.
  För att våga tro på att de friställda statstjänstehjonen kan växla till ett hederligt jobb inom produktionen är väl helt enkelt för mycket!

  Ps. Tvingas den enskilde utstå förmånsbeskattning för att ha en plats att parkera bilen på ,medans denne är på arbetet, borde denne väl i rimlighetens namn kunna yrka på avdrag för kostnader när han ertappats felparkera. Eller??
  Ds.

  • Jan Andersson skriver:

   Om alla onödiga statstjänstemän hade hamnat i export- och produktionsindustrin i stället hade Sverige haft tre gånger högre välstånd; dels sluppit mycket lönedrivande skattepålagor; dels haft fler som betalat realskatt, och dels haft mycket bätrre bytesbalans. Jämför med lilla Schweiz.

   • Göran skriver:

    Du tror inte att de hade sänkt export- och produktionsindustrin?

    • Jan Andersson skriver:

     Inte om de aldrig jobbat där utan gått direkt till industrin.

 3. Jan Andersson skriver:

  Bra påminnelse, och var finns och vad gör egentligen alla tjänstemän i förvaltningar och departement sedan Palmes tid, för de har väl knappast minskat i antal? Jag har varit företagare sedan 1992 och ofta hört att ”Vi ska minska krånglet för småföretagarna” men det har aldrig hänt något, bara blivit värre. Byråkratin har kostat mig en extra obetald arbetsdag i veckan plus en extra bokad vecka om året vid deklarationdags; man visste aldrig vad man skulle fastna på detta år.
  Det blev bättre när jag lät hustrun ringa myndigheterna; hon har en ängels tålamod, kan vänta en timme i telefon och hetsar aldrig upp sig utan låter exakt som en kuvad undersåte (spelat!). Hon får hjälp, men inte jag!

  MSB har byggt ett sprillans nytt grönt eget jättekontor i Karlstad i utmärkt bostadsläge; jag åker förbi två gånger de flesta dagar men har hittills inte sett någon människa på väg in eller ut eller någon verksamhet överhuvudtaget. Ska man se det som ett bra eller dåligt tecken?

  • Mats Jangdal skriver:

   Räddningsverket byggde ju en omdiskuterad koloss mellan Klarälven och E18 på 80-talet. Sedan stod det (halv-)tomt i många år. Har de byggt ett nytt nu?

   • Jan Andersson skriver:

    Du syftar på Karolinen, ett utlokaliserat ”Pentagon” som aldrig kom till användning som tänkt. Nu huserar massor med företag och skattemyndigheten där, bland annat.

    • Mats Jangdal skriver:

     Karolinen ja. Har för mig det var ett mäkta dyrt bygge. Är väl samma med det nya antar jag?

     • Jan Andersson skriver:

      Du vill nog helst slippa se det, fyrkantig klump med giftgrön plåtfasad.

 4. afugglas skriver:

  Det svenska helvetet i ett nötskal.
  Tjänstemän har lågt förtroende för allmänheten
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=7436995

  • Mats Jangdal skriver:

   Det var ju väntat att myndighetspersoner har anlagt det perspektivet på sin verksamhet. De söker inte, behöver inte, allmänhetens förtroende. Det är vår skyldighet att erhålla deras.

 5. Ivar Andersson skriver:

  En petitess ”Andningsmaskerna ska vara CE-märkta för att få användas”. Inte EG-märkta.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, det visste jag ju, hur kunde det bli EG istället för CE? Ibland fattar man inte hur tangentbordsdemonerna fungerar!

   • Jan Andersson skriver:

    Tangentbordsdemonerna, liksom byråkratin, kom till för att något ville ditt bästa. Men det blev tvärtom. Du kan ju fortfarande tänka själv!

  • Jan Andersson skriver:

   CE-märkningen är en tvingade anpassning till EU-regler men utan kontroll. Asiatiska tillverkare skrattade hela veckan, och märkte varorna med ett eget CE-märke med annat
   avstånd mellan C och E. Ingen märker skillnaden, om man nu bryr sig, eftersom märkningen är helt meningslös. Ett ytterligare exempel på EU-byråkrati utan eftertanke. Vem varnar för, och plockar bort olämpliga varor från en global marknad?

  • Göran skriver:

   Men sätt en klisterlapp på dem med CE och bifoga en instruktionsbok där man skriver att de inte ska användas som skydd mot virus. Godkänd CE och man slipper ansvar om nu någon använder dem mot virus. Det är ungefär vad CE-märkning är i ett nötskal.

 6. Rikard skriver:

  Hej.

  Tjänstemän har att följa lagen enligt lagstiftarens formulering och avsikt, varken mer eller mindre. Vill du skylla på någon, skyll på lagstiftaren.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Mats Jangdal skriver:

   Tycker du inte jag pekade ut politikerna när jag skrev att oppositionen är lika medskyldig till situationen?

  • Jan Andersson skriver:

   Sådana tjänstemän vi vill se på viktiga befattingar är sådana som kan avgöra när lagen inte är tillämpbar (ofta) och istället tänka själva.

  • Göran skriver:

   Likväl som tjänstemän inte följer lagen när de vill trakassera medborgare för egen personlig vinning kan man lägga ett ärende underst i högen.

   Dessutom kan regeringen bestämma att t.ex. alla sjuksköterskor som blir förmånsbeskattade ska kompenseras för det. Vad är problemet?

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Hur länge dröjer det innan situationer som dessa mot svenskar offentliggöres.
   Att det sker tvivlar jag inte en sekund på. Vi har behandlingen av Karl Hedin ganska färskt minne tycker jag. Och det Rikard är ”TJÄNSTEMÄN”.
   https://www.armstrongeconomics.com/international-news/germany/a-post-from-germany/
   När kommer folket att få rätten att sparka ”POLITIKER”som missbrukar vårt förtroende?

 7. Thomas skriver:

  -78, när jag jobbade som tjänsteman så uppstod en liten febertopp av parkinsonsjuka på jobbet och en av de äldre, som alltid gick i fluga, fick ett utbrott och påtalade att ”vi hade klarat detta på 1960-talets arbetsstyrka” och gick ut.. Tio år senare när jag åter var tjänsteman ett tag, så började aktivistsjukan drabba kontoret. Jag var då relativt fri från det (som ju oftast går över med åren) men noterade smittans utbredning på kontoret och som var vanlig bland de yngre i staben. Numera kan jag konstatera att både aktivistsjuka och parkinson har blivit vanliga problem inom byråkratin och som tyvärr inte isolering hjälper mot…

  • Stefan Eriksson skriver:

   ”Aktivistsjuka individer” bör enligt sunt förnuft och kanske enligt officiella rekommendationer, isoleras mot sin omvärld, då det förfaller vara högst smittsamt i slutna myndighetskontor.
   Det lär upplevas chockartat av den enskilde, men den enda boten finns att finna i verklighetskännedom, och det erhålls bäst i någon form av tillverkningsindustri.
   Ett omskolningsläger helt fri från genusflum, kaotiska kulturyttringar, och vanlig mat på lunchen.

Kommentarer är stängda.