Byråkratkrav på jordbruket

Röster inom europeiskt jordbruk vill se stöd från unionen för besprutning av grödor med drönare. De tror att mängden sprutmedel ska minskas radikalt på det viset. Har de inte sett de tankar med flera kubikmeters volym som används idag? Hur ska man kunna minska mängden bekämpningsmedel så mycket att det blir rationellt att göra det med drönare?
Jag förstår att de tror att det finns effektivitetsvinster att göra. Men tror de på allvar att byråkrater och NGOs kan peka ut vinster bönderna själva inte kan upptäcka?

Det här inlägget postades i Äganderätt, Frihet. Bokmärk permalänken.

19 svar på Byråkratkrav på jordbruket

 1. Stefan Eriksson skriver:

  ”Planen” är väl den att bönderna skall inte själva få lov att använda ”sprutmedel” överhuvudtaget. Byråkrater kommer att ”besluta” från fall till fall om bonden skall få möjligheten att använda de metoder som finns för bekämpning av olika oönskade inslag i växtodlingen.
  Ett ytterligare steg mot livegenhet för företagaren som förväntas förse marknaden med livsmedel.
  Det tror jag är planen!

  • Thomas skriver:

   Det senaste jag fått i brevlådan var ett besked från SJV att man skall flytta registret över ”foderanläggningar” till Länsstyrelserna.(All djurhållning är dataregisterad, medan deras foder- ännu – ”bara” är en formalitet) I detalj berättas om vilka ”foderanläggningar” som inte behöver vara registrerade, dvs, rena självhushållningsjordbruk – men de detaljerna innehåller just djurhållning och odling av grödor som bör vara med i de andra registren – så någon frihet undan den totala kontrollen finns nog inte… Poängen med att flytta registret är givetvis att det är länsstyrelsen som hanterar kontrollerna numera, då SJV är finansierat av CAP, medan Länsstyrelserna finansieras av besöksavgifter… Resultatet är, förutom en heltäckande kontroll, att man kan öka antalet byråkratkontroller som finansieras av ”riktade skatter”..Det något komiska i detta är att ”vanligt folk” fortfarande tror att man kan ”fly ut på landet” – off grid – för att rädda sig från det kommande kontrollsamhället.. och när man upplyser dem om verkligheten så blir man inte trodd!!

   • Mats Jangdal skriver:

    Så det är redan på väg att bli värre! De ”nya” metoderna att ta ut skatt genom kontrollavgifter ökar i alla verksamheter.
    Att man måste vara registrerad för att få sälja hö visste jag, men den ”integrering” eller migrering av register och kontroller du nu berättat om bådar inte gott.

    • Thomas skriver:

     En bekant som Lst har jagat i årtionden för djurskyddskrav, (millimeterfunktioner och ”gabardinkomplex”, som Mats Svegfors uttryckte det) och inte för ”onaturligt beteende” som det står i Djurskyddslagens portalparagraf, insåg till slut att nu började det brännas.. Ett omhändertagande kunde bli dyrt, 500 000 eller mer.. Så det gällde att, trots uppenbar kartell inom slakten i åratal och årslånga köer, snabbt göra en åtgärd. Så att hitta en köpare var nödvändigt, men det kunde inte ske via slakterierna då de skapat, tillsammans med SJV, ett öppet register över alla djurhållares djurlager som då slakt(kartellen) kan hantera för optimal funktion. Och kommer man i konflikt med Lst (länsstyrelsen) så är goda råd väsentliga.. Alla vägar var stängda – utom då en, tydligen, en inte helt jyst kreaturshandlare… Nåväl, djuren blev ”sålda” och allt blev därmed inte (knappt) ett problem med Myndigheterna. Men ingen betalning kom för djuren… OK. Tiden går och frågan närmar sig Tingsrätten. Då vill bekanten veta vart djuren tog vägen, som information till Tingsrätten, via CDB-registret, som ju är som en öppen bok. Men nu plötsligt var uppgifterna inte längre offentliga, utan en sådan information ”kunde vara ett problem för företagaren”, alltså kreatursköparen.. Statens, och myndigheternas hantering är därmed synnerligen märkligt. Man skapar ett register som i sin tur skapar en kartell och prispress – för att sedan, med samma register, skydda bedragare, som utan sekretessen inte skulle kunnat göra några sådana affärer… Så, Kafka – släng dig i väggen!! (Dock är denna förlust det bästa alternativet mot att Myndigheterna skulle tagit hand om djuren, ungefär bara hälften..) Om någon undrar framöver varför inga unga medborgare – med förnuftet i behåll – inte ger sig in i lantbruket, så kan detta vara en delförklaring…

     • Mats Jangdal skriver:

      Tror vi slutade i precis rätt tid, 1988/89.
      Sverige måste absolut bort från EU. Det ska inte finnas skuggan av en chans att svenska politiker och byråkrater kan skylla på EU för sina egna övergrepp på svenska folket!
      Då först har folket en chans att låta dem veta hut!

      • Thomas skriver:

       Om nu myndigheterna lagt beslag på djuren så kan följande ske.. man placerar djuren hos någon som tar betalt för vistelsen där. Daglig kostnad. Efter några månader, eller år, så beslutas av Lst, att djuren kan säljas vidare. Den som haft djuren får uppdraget att sälja djuren – som då säljer djuren till ett rejält underpris till en ”kompis”..för så där en fjärdedel av värdet. Kompisen säljer sedan djuren till slakt och får då fyra gånger mer.. Sedan delar man på summan genom olika transaktioner, helt lagligt. Kostanden för hysningen av djuren fram till försäljningen lämnas till Polisen, framöver Lst, för att utkrävas av den tidigare djurägaren.Den summa som försäljningen inbringade räknas av.. En win-win-situation för flera inblandade. (Alla likheter med verkligheten är givetvis en slump, för så fungerar det givetvis inte.)

 2. Jan Andersson skriver:

  Reste från Vänerns norra strand rakt mot västerhavet häromkvällen. En dramatiskt vacker sommarnatt med brandgula moln i solnedgången efter hela horisontlinjen. Och verkligen massor av kor på alla tillgängliga betesmarker och tusentals ensilagebalar på vallarna. Stora flockar med grågäss samsades med kossorna och lyfte ibland på väg till bättre betesmarker eller vid varning för räven som smög i skogskanten.

  Så ska det se ut! Turisterna står med gapande munnar. Sverige är fantastiskt när medborgarna själva får bestämma. Där det aldrig har funnits någon industri att tala om och inga fackföreningar, är folk vana att fatta sina egna beslut. Här har det aldrig lönat sig att ropa på staten.

  Men staten ropar alltmer desperat på oss! Vi ska betala för de mest befängt hysteriska kontraproduktiva hjärnspöken som någonsin existerat i storstadshjärnor. Vi får inte längre generera den gas som gör livet möjligt. Vi skall betala för passivitet någon annanstans i världen som lett till armod och elände. Vi skall till varje pris motivera EU:s existens som från en lekstuga ombildats till världens största drönare som aldrig landar någonstans i Europa.

  Kan ingen ta dessa missväxta små politikermänniskor i nackskinnet och handgripligen visa hur det ser ut runt om i Sverige! Att det finns ett liv men också urgamla livsvillkor utanför stenöknarna? Att regn inte enbart är liktydigt med förstörd semester? Att havsnivå är något högst relativt?

  Många bussar blir det, men just till det ändamålet får gärna mina skattepengar användas. Politikerhakor kommer också att hänga, var så säker.

  • Mats Jangdal skriver:

   Efter en underbar natt har Löfven tydligen lovat bort ytterligare 8 miljarder SEK till EU. Manna till byråkrater.

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Som den hedersknyffel och superärlige socialist han är har han naturligtvis frågat svenska folket om detta är bra eller dåligt!

    • Jan Andersson skriver:

     Han har inte ens frågat Riksdagen, som han alltid måste göra. Snacka om (förbjudet) ministerstyre. Två saker förbryllar mig:

     – Varför avgår han inte frivilligt efter att ha fått så mycket skit i alla år?
     – Varför avsätter vi inte regeringen nu? Vi har torrt på fötterna.

     Det kommer bara att bli värre, och att vänta på nästa val är ingen lösning eftersom hela mediavärlden enbart kommer att hylla Den Store Ledaren på ett sätt som Kim-Jong Un bara kan drömma om.

     Om de inte gör det så kanske presstödet dras in.

  • Dandersan skriver:

   Låt politiker se Sverige från drönare!
   Reinfeldt drog ju slutsatsen att vi kan befolkas med många fler när han flög högre.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Jan, i första stycket, det om korna och ensilagebalar,,, det var i Norge får förmodas. Jag gillar Värmland, och Värmlänningar i synnerhet, de har en ”lagom” inställning till det mesta. Men,,, Värmland växer igen lika fort som byråkraterna i centralorterna blir fler. Inte ens en Värmlänning med sin strävsamhet klarar av att mota en destruktiv EU-politik, där korna inte längre är kor, utan djurenheter.

   • Jan Andersson skriver:

    Faktiskt inte, man kommer inte över gränsen. Dalsland och Bohuslän!

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Sedan LRF på 1950 talet började att förråda landsbygdsbefolkningen kom livsmedelsransoneringen som ett brev på posten. Nu inbillar sig socialisterna efter att ha lurat framförallt Centerpartisterna att små skattefinansierade oavsättliga byråkrater runt omkring i Sverige, framför allt på kommunkontoren eller varför inte Söderåsens Miljöförbund, skall förse svenska folket med livsmedel. Allt detta tvingas vi genomleva på grund av att folket aldrig tagit chansen att avslöja socialisternas verkliga syften. Att generationsskiften skulle spela dessa byråkrater i händerna. Är det någon som tvekar över utgången?
  Jan Andersson. Bakom fasaden till det fantastiska landskap Du målar upp döljer sig drama, tragik och försummelser som endast den det drabbar har en aning om. Förändringarna har skett genom de små stegens socialistiska tyranni. Du vill väl ändå inte påstå att den SVENSKA PRODUKTIONSAPPARATEN FÖR LIVSMEDEL ÄR INTAKT?
  Att bonden skulle få bestämma och genomföra något genom egna beslut har sedan länge upphört.
  Det är något socialister ljuger om inför röstboskapen i stadens stenöknar.

  • Jan Andersson skriver:

   Jsg är fullt medveten om problemen och risken många tar. Desto mer fascinerande eftersom det verkar som en ”alternativ” lösning utan full inblandning av svenska myndigheter. Norge ligger ganska nära, och har inte kunnat köpa kött över disk i Sverige till rimliga priser på ganska länge nu.

 4. Stefan Eriksson skriver:

  Vi får se om ”den här” artikeln går att kopiera och lägga till här;
  https://www.dn.se/ekonomi/allt-dyrare-att-bli-lantbrukare-svart-for-unga-som-vill-bli-bonder/

  Här på trakten är Danske Bank storägare så vitt jag förstår. Bönderna-de få som finns kvar, är ”låne-slavar”, snarare än bonde.
  Och så ser det väl ut, inom hela EU,, eller?

  • Thomas skriver:

   Enn resa till Tyskland, med en massa bönder, i början av 1990-talet, med Roman von Boxhoevden som reseledare, så minns jag hans förklaring för hur generationsskiften fungerade där….
   När ett skifte skulle ske så var de syskon som inte ville vara med på gården utbildade till yrken som gav dem en inkomst som gjorde att de kunde lämna över sin del av arvet till en vettig summa… OK. Det innebar att hemmansklyvning inte behövdes.
   Ungefär som det var före 1200-talet då europeisk politik byggde på en jordbruksekonomi, där nyodling var receptet. Men nu tycks vi alltså gå in i nästa fas i jordbruksekonomin från 12-1300 -talet – hemmansklyvningen. Beroende av att lönsamheten inom jordbruket inte räcker till och fastighetspriserna stiger, inklusive maskiner – och att alla syskon på en gård behöver ett startkapital i vår snabbt förändrande samhällsekonomi. Så hemmansklyvningen kan ju ske på flera sätt, antingen att man delar upp orden i mindre bitar, (som ju är helt lagligt idag) eller att en i syskonskaran köper ut de andra och blir bankens eviga slav…

   • Stefan Eriksson skriver:

    Eller ,(som det faktiskt finns flera exempel på i min hemtrakt) ”en barnförbjuden historia”:
    Vikten av att gården stannar i släkten gör att efter första barnet (helst en son då), får gubben ligga i ”stutabåset”.
    Ett generationsskifte blir bara besvärligt om flera syskon skall ”dela på” arvet.

    Hemsk historia, eller hur?, men jag försäkrar er härmed att det inte är påhitt!
    Jag vet som sagt flertalet exempel där ”stutabåset” fått lov att fungera som garant för att gårdens ägare stannar i ”familjen”.
    Så avfolkas landsbygden också.

    För att inte tala om vilka ”griniga gubbar” det blev efter ett halvt liv i det ovan nämnda ”utanförskapet”.

    Usch ja!

 5. Stefan Eriksson skriver:

  http://www.ericsoniubbhult.se/
  2020-07-22

  Ledamot i riksdagens EU- nämnd Jan E. är besviken på EU-institutionerna och hur det ”avvecklas”.
  Läs den! Det är en bekräftelse på mångas farhågor kring EUs funktion och dysfunktion.

Kommentarer är stängda.