Med eller utan munskydd?

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

I SvD Debatt 22/11 påstår professor Mona Holmqvist: ”att använda munskydd innebär inga risker för användaren”. Vilken forskning stödjer sig Holmqvist på här?  Andra forskare tycker precis tvärtom – att det är farligt och alldeles särskilt då för barn. En av dessa forskare är neurolog Margareta Griezs-Britton vid Pain Clinic i London. Läs här vad hon anser om munskydd i allmänhet och för barn i synnerhet.

Vad säger vetenskapen – och vad säger Folkhälsomyndigheten på sin hemsida? ”Det vetenskapliga underlaget är svagt och kunskapsläget fortsatt bristfälligt när det gäller hur effektivt det är mot smittspridning. Vi rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskyddet i samhället”.

Jag har granskat tre stycken vetenskapliga artiklar som bekräftar detta: En stor dansk studie släpptes den 18 november och då gäller det en välgjord randomiserad studie (kontrollerat försök med slumpmässig uppdelning i två grupper) i ett danskt samhälle. 4 862 personer ingick under trettio dagar och resultatet visade ingen större skillnad på dem som bar munskydd och dem utan. 42 personer (1,8 procent) med skydd hade smittats av coronaviruset, medan 53 personer (2,1 procent) utan skydd hade smittats. Forskarna konstaterade att munskydd är viktigt i vården och att kirurgiskt munskydd visat sig vara tre gånger mer effektivt än enklare skydd. Munskydd i samhället var problematiskt: bars ofta på felaktigt sätt, inte bars hela tiden, inte byttes varje gång vid avtagandet, inte täckte ögonen där smitta kan spridas. En person rör i genomsnitt vid ansiktet var tredje minut – och 44 procent av gångerna då vid mun eller näsa.

MD, PHD Margareta Griesz-Brisson, specialist på neurologiska sjukdomar vid Pain Clinic i London varnar och menar att ett munsskyddstvång leder till syrebrist och att man tvingas andas in luft innanför munskyddet som innehåller för mycket koldioxid och för lite syre. Speciellt farligt är det för barn vars hjärna är i utveckling. Ett tvång skulle leda till kronisk syrebrist, framkalla demenssjukdomar och förlust av nervceller. Framöver kommer vi att få se en epidemi av demenssjukdomar, lung- och hjärtsjukdomar, menar denna forskare. I Spanien gäller just nu tvånget alla på gatan eller i affären. Barn från 6 års ålder måste också bära munskydd i skolan och på rasten.

Två ansedda tyskar forskare, Bhakdi och Reiss, professorer i infektionsepidemiologi, biokemi och infektioner, slår i sin nya bok ”Falsklarm om corona?” fast att man inte bör bära munskydd såvida man inte vårdar en patient: ”Enkla munskydd stoppar inte, och kan inte stoppa viruset. Munskydd förhindrar inte, och kan inte förhindra, en infektion. Icke-medicinska munskydd har mycket låg filtreringseffektivitet. Coronaviruspartiklarnas storlek är 160 nanometer eller 0,16 mikrometer. Storleken på ”porerna” i enkla bomulls- eller pappersmunskydd är 0,3 mikrometer. Partiklarna tar sig igenom konventionella munskydd lika lätt som genom ett öppet fönster”. Slutligen säger forskarna: ”Det är förvånansvärt hur mycket mediernas påverkan på folk har åstadkommit. Om mannen på gatan blir tillfrågad så säger han att: ”om det är obligatoriskt och alla gör likadant så är det också meningsfullt”. Det är skrämmande att människor inte är mer ifrågasättande.  Lite ironiskt avslutar därför forskarna: ”att om det skulle vara obligatoriskt för alla människor att bära en röd pappersnäsa – skulle det också vara meningsfullt?”

Christer Nilsson, författare med medicinhistoria som specialitet

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Med eller utan munskydd?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Att läkare lånar ut sin heder för att politiker skall kunna demonstrera sin makt är nog det största problemet.
  Politiker skall inte ha med vård och hälsa att göra överhuvudtaget.

  • Göran skriver:

   Större delen av läkarkåren är vänsterblivna, och är inte fria tänkare, utan köper allt auktoritärt.

 2. Dandersan skriver:

  Vi har en lag som tvingar fram säkerhetsbälte när vi kör. Unga tvingas ha hjälm när de cyklar.
  Åldringar tvingas köra rullator när de går ut, bära hjälm och begränsa sin utevistelse till ljusa tiden på dagen.
  Varför inte då en lag med obligatoriskt skydd för munnen, i alla fall för politiker, helst med ljuddämpare!
  Värna liv inte frihet!

  • Mats Jangdal skriver:

   Är du ironisk eller har du inte förstått Christers text?
   ”Värna liv inte frihet!”
   Det finns tecken på munskydd i vissa lägen är sämre för liv och hälsa. Då måste friheten finnas att individuellt välja hur man ska göra. Med frihet når vi som människor också snabbare fram till sanningen.

 3. Göran skriver:

  Tony Heller visar lite data på hur effektivt obligatorisk ansiktsblöja fungerar i en video på bara 3 minuter.

  (https://www.youtube.com/watch?v=v7f7fb3RsSs)

 4. Jan Andersson skriver:

  Eftersom coronavirus även smittar genom ögonen så är munskydd inget hinder för att bli smittad. Däremot kan det vara verkningsfullt för att inte smitta andra. Vätskedroppar som bär viruset är initialt tillräckligt stora för att fastna i munskyddets filterduk. Detta blir ett stort problem för svenskar som numera är vana att bara tänka på sig själva utan att bry sig om andra. Så var det inte riktigt förr i tiden när jag var liten på femtiotalet. Så var det inte i Japan före 2020 där det var vanligt att se folk med munskydd. Men det var bara de som visste eller misstänkte att de var smittbärare som satte på sig ett munskydd som en signal att alla andra kanske borde hålla en viss distans. Ändå gällde det oftast bara en vanlig förkylning. Vackert tänkt och ännu vackrare genomfört. Nu har nästan alla i Japan munskydd (kanske obligatoriskt?).

  Men den som misstänker sig vara smittbärare, och som därför borde ha munskydd ute i offentlig miljö, borde kanske i första hand stanna hemma (utan munskydd för inom familjen lär man nog smitta varandra ändå) eftersom det är djävulskt svårt att sköta ett munskydd på rätt sätt.

  Finns det risk för coronavirus i ett använt munskydd får man givetvis aldrig sedan stoppa det i väskan eller fickan eller återanvända det utan det måste deponeras omedelbart på ett säkert sätt, kanske helst eldas upp. Innan man sätter på sig ett nytt måste man tvätta händer och hela ansiktet noga annars för man över det gamla skyddets eventuella virus till det nya när man sätter det på sig. Handsprit är ingen säker virusdödare, vatten och tvål är bättre. Ingen utanför sjukvården kan sköta detta på rätt sätt, så munskydd gör nog lika mycket skada som nytta. Speciellt om bärarna slappnar av i tron att de är säkra och struntar i de övriga hygieniska anvisningarna.

  Det lär väl vara omöjligt att undvika trängsel på tunnelbanan, spårvagnen och lokalbussen. Den som bär munskydd (och alltså tror sig vara smittbärare) borde sitta avskilt med två meters lucka från övriga resenärer. Men efter ett antal skräckresor med tunnelbana i Stockholm inser man att det är praktiskt omöjligt. Och vilka ska man akta sig för när alla bär munskydd?

  Till Anders Tegnells heder så har han försökt säga ovanstående hela tiden. Men har ju politikerna vaknat. Bäva månde det svenska folket, huka er i bänkarna, för nu laddar Löfvén om. Det kommer givetvis inget positivt ut från regeringskansliet, det vore ett trendbrott som heter duga, men är tyvärr en fullständig utopi.

Kommentarer är stängda.