Medicinsk cannabis stoppas i EU

Det kommer inte att bli någon förändrad syn på medicinsk cannabis så länge Tyskland är ordförandeland. När Tyskland 2017 ändrat sina nationella lagar så att medicinskt bruk blev möjligt förväntade sig den lobby som verkar för legalisering av medicinsk cannabis, ej att förväxla med rekreationsbruk av cannabis, att EU under Tysklands ordförandeskap skulle föra frågan fram till ett positivt beslut. Innan lagändringen var det cirka 1000 patienter som fick medicinsk cannabis. Året efter skrevs 142.000 recept ut.


Nu har källor som står den tyska ledningen nära meddelat att de kommer inte alls att ta i frågan under denna period. Skulle något land driva frågan nu kommer det alltså att bli med Tysklands passiva motstånd.


Medicinsk cannabis är efterfrågad som smärtstillande vid vissa svåra sjukdomar, främst cancer och vissa nervsjukdomar. Flera studier har visat på god smärtlindring som annan medicin inte har. Om dessa patienter skulle utveckla beroende av medicinen är det inget stort samhällsproblem, eftersom de i mycket ringa grad rör sig i kretsar av missbruk. I flertalet fallet är det förmodligen fråga om patienter vars lidande lindras deras sista tid i livet.


Tjeckien, Italien, Malta, Nederländerna och UK är de andra länderna där det är tillåtet. Önskemålen om att få använda medicinsk cannabis i Sverige är starka, men ännu så länge har inget parti drivit frågan och riksdagen har inte intresserat sig.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Medicinsk cannabis stoppas i EU

 1. Thomas skriver:

  Det hjälper nog inte om Tyskland driver frågan, för Sverige enbart svenska krusbär hava… I Sverige är det byråkratin som är kopplad till Big Pharma som styr…..

  • Göran skriver:

   Pillerindustrin lobbar nog som galningar i både Sverige och Bryssel mot förbud eller icke avkriminalisering.

 2. Åke Sundström skriver:

  Men varför tiga om den för libertarianer självklara lösningen: att skrota cannabisförbudet? Och samtidigt sluta gulla med missbrukarna. Varför tycker även liberaler att självförvållade skador skall motivera gratis vård? Vad med den enskildes eget ansvar? Det som sägs vara A och O i ett välfungerande samhälle. .

  • Mats Jangdal skriver:

   Det är ju en säkerligen effektiv lösning. Det jag vill säkerställa är att seriösa aktörer tar fram cannabispreparat med sikte på effektiv smärtlindring och låg till ingen berusningseffekt. Det finns flera olika ämnen i cannabis vaska fram för detta.
   Kan inte förstå politikernas oförmåga att inse värdet av bra smärtlindring för dem med behov.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Det är svårt att förstå hur skilda smärtlindrande preparat behandlas så olika av våra förmyndare.
    Jag tar dagligen en opioid av känt varumärke.
    Det används (framför allt av yngre) som en drog, (oftast ihop med någon annan skit, eller alkohol), och man hör från tid till annan att någon smugglare blir ertappad med 10-tusentals av dessa tabletter.

    Att få dessa utskrivna av läkare, ser jag som en liten skillnad gentemot förskrivning av medicinskt bruk av cannabis.

    Bägge en drog som ytterst härstammar ur växtriket, till skillnad mot allehanda kemiskt härställda preparat (oftast då med en förkortning som varumärke).

Kommentarer är stängda.