AfD når nya höjder i Tyskland

Låter Google översätta en text i Euractive. Här är också en länk till en kommentar i svenska Fria Tider
Det högerextrema alternativet för Tyskland (AfD) är inställt på att göra den kontrollerade upplösningen av EU till ett av dess huvudmål för det kommande EU-valet, där dess ledare Tino Chrupalla kallar Ungerns premiärminister Viktor Orbán en av sina främsta allierade.
I sitt förslag till EU-valmanifest, som ska ratificeras under partikonferensen den 29 juli, kräver AfD en ”kontrollerad upplösning” av det ”överlägsna EU”.
”Vi kräver en återställning för Europa så att vi kan använda nationalstaternas potential och bygga om bron österut”, sa Chrupalla, medledare för AfD, till EURACTIV.
EU är ett ”enbart ekonomiskt område och bör förbli ett”, tillade han.
Europeiska unionen ”stjäl nationell kompetens utan att kunna ersätta nationalstaten” samtidigt som den är otillräckligt demokratisk eftersom kommissionen saknar legitimitet, hävdade han.
Chrupalla nämnde också EU:s sanktioner mot Ryssland som ett utmärkt exempel på EU:s illegitimitet, och sa att de ”inte var i medborgarnas intresse” och ledde till stigande inflation och recession.
Istället föreslår AfD att ersätta EU med ”en ny europeisk ekonomisk och intressebaserad gemenskap, en liga av europeiska nationer”.
De ”allierade” i Ungern, Österrike
AfD:s förslag, som i praktiken skulle leda till att Tyskland lämnar EU, har varit en långvarig partiposition som ursprungligen konstaterades för att upplösa den monetära unionen.
Redan i det senaste förbundsdagsvalet kampanjade AfD för en fullständig upplösning av EU.
Sedan dess har dock positionerna för många av dess högerextrema systerpartier i EU:s politiska grupp Identitet och demokrati (ID) mjuknat avsevärt.
Marine Le Pens högerextrema Rassemblement National-parti i Frankrike har till exempel sedan dess övergett idén om att upplösa EU och drivit på för en grundläggande reform av blocket istället – något som AfD säger är omöjligt.
På liknande sätt ser Matteo Salvinis högerextrema Lega-parti i Italien för närvarande efter att bli mer presentabelt samtidigt som de bildar en bred allians med center-högerkrafterna inför det kommande valet, och sakta överger sina euroskeptiska idéer.
Chrupalla är dock optimistisk om att upplösningen av EU kan ta form och lägger sina satsningar på högerpartierna i Österrike och Ungern.
”Utsikterna [för att genomföra förslaget] är goda eftersom den globala trenden är till vår fördel”, sa han.
Den österrikisk-ungerska axeln
Både Österrike och Ungern skulle vara idealiska partner och naturliga allierade för AfD.
”Det centraleuropeiska samarbetet med Ungern och Österrike är av central betydelse för Tyskland”, sa Chrupalla och tillade att Orbán ”redan visar hur intressebaserad politik kan förverkligas i Europa.”
På Österrikes sida leder just nu det högerextrema frihetspartiet (FPÖ) opinionsmätningarna trots sina frekventa anklagelser om korruption. På samma sätt förväntas Orbáns Fidesz få nästan hälften av rösterna, med dess närmaste utmanare som ligger nästan 30 % efter.
AfD själv gjorde också nyligen en comeback eftersom partiet för närvarande ligger på andra plats på cirka 20 %, till och med före förbundskanslerns socialdemokratiska (SPD) parti.
Samtidigt har FPÖ redan uttryckt sitt stöd för AfD.
”Vi ser ganska kritiskt och med stor oro på den utveckling som Europeiska unionen har tagit under de senaste åren”, säger Harald Vilimsky, delegationsledare för FPÖ i Europaparlamentet, till EURACTIV.
”Självklart bör europeiska medborgare ha valet om de fortfarande håller med om [EU:s] utveckling eller om de hellre vill gå i en riktning närmare de grundläggande idéerna om integration, nämligen fred, frihet och rikedom”, tillade han.
Men även om Orbans Fidesz är ideologiskt nära AfD, är den inte anpassad till någon grupp i Europaparlamentet sedan den lämnade mittenhögerpartiet EPP.
Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på AfD når nya höjder i Tyskland

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  EU har blivit en styggelse med hjälp av Carl Bildt och i viss mån Reinfeldt.
  Socialisterna satte kronan på verket!
  Nu skall jag kallas något annat för att jag inte vill bli en socialistisk NATOKRIGSHETSARE?
  Spännande!

 2. Benny skriver:

  Tydligen ska Sergej Bubka brännmärkas för att han tjänar pengar i Ryssland!?? Ska i rimlighetens namn då EU straffas för att man bryter mot sina egna sanktioner och tjänar pengar på affärer med Ryssland? Det sägs att sanktionerna mot Ryssland minskat handeln med ca 5% vilket betyder att 95% är ”business as usual”…Hyckleriet är som vanligt monumentalt. USA sägs t o m ha ökat handeln med Ryssland på senare tid? Man börjar mer och mer undra om inte Ukraina-kriget inte är annat än världens största bedrägeri mot folken där globalister och politiker skor sig själva?

  • Jan Andersson skriver:

   Båda sidor lär förbruka 50000-60000 små missiler varje dag i sammandrabbningarna. Någon måste tillverka nya; krigsindustrin avslöjas sällan, men det måste ju vara de befintliga fabrikerna runt om i Europa och resten av världen som kör så det ryker, Sverige inte undantaget – nu gäller det att rädda skrurkstaten Ukraina för världsfredens skull!

   Och staten betalar överallt och skickar till Ukraina med karavaner av lastbilar. Läste en rapport från en av chaufförerna som kör skytteltrafik mellan Sverige och Ukraina med skänkta varor som kläder och leksaker och där beskriver han att köerna och gränskontrollen ut ur landet är mycket värre än inresekollen, därför att det pågår en intensiv vapenhandel i Ukraina och otaliga omärkta lastbilar är på plats och handlar anonymt.

   Kul att veta att skumrasket beväpnar sig…

   • Benny skriver:

    Problemet för alla skumma politiker som skott sig på kriget är att om Ukraina förlorar kriget lär det vara svårt att dölja alla skumraskaffärer och annan brottslighet man gjort där genom åren! Sanningen kommer oundvikligen att komma ut även om MSM i väst kommer att göra allt för att bagatellisera och dölja förbrytelserna. Därför är ukrainarna dömda att strida tills den sista stryker med och bilder av tvångsrekryterare i Ukraina sprids alltmer på nätet där man tar folk på gatan och släpar in dem i bussar för tjänstgöring vid fronten. Fria media kommer med de nya censurlagarna initierade av EU få det ännu svårare redan nästa år om de lyckas med sitt uppsåt att stoppa det fria ordet.

   • Glenn skriver:

    En annan vinkel är att inblandade västländer nu tömmer sina lager av äldre militär utrustning. Ut med det gamla – lägg order på det nyaste. Pengarullningen av skattepengar är monumental.
    Man avsätter enorma pengar till kriget fastän både Eus och USAs ekonomier är på gränsen att kollapsa.

 3. Pingback: AfD når nya höjder i Tyskland | ulsansblogg

 4. Jan Andersson skriver:

  EU har blivit något helt annat än vad som förutsattes och förväntades vid den svenska EU-omröstningen för snart trettio år sedan. AfD:s beskrivning av problemen och dess lösning överensstämmer egendomligt nog med min egen under de sista femton åren. EU har blivit kvinnostyrt och dess politik färgad av kvinnliga värderingar som oftast är rent känslostyrda och saknar beskrivning av realistiska konsekvensförväntningar. Bland det första som nödvändigt skulle genomföras efter den svenska anslutningen var ett förbud mot svenskt snus, ett typiskt kvinnligt förslag och helt utan betydelse för nästan alla EU-medborgare. Sedan har den svenska övervintrade gammalkommunisten Ylva Johansson utsetts till chef för EU:s ”flyktingkommissariat” vilket hade en avgörande betydelse för hur detta sköts idag – naturligtvis ska inte invandringen stoppas – gör istället skolorna så dåliga att inte flyktingarna känner sig underlägsna. Jag kan utan att vara detaljinsatt räkna upp ytterligare tiotals områden som saboterats av EU och gjort Europas – världens kulturella och intellektuella epicentrums framtid osäker.

  EU kommer inte frivilligt att släppa tillbaka förnuftets balanserade röst eftersom det nu enbart har blivit en fristad för politiska trekvartsfigurer med löjligt höga löner. Det viktigaste är väl att den livsavgörande demokratin inte längre finns kvar inom EU, vilket Sveriges eventuella NATO-anslutning är ett övertydligt bevis på. Demokrati som statsskick finns bara i Schweiz – som inte är EU-medlem.

  I det sedan länge NATO-anslutna landet Norge är debatten minst lika kritisk när det gäller NATO:s expansionplaner – alla där vet att Sverige idag inte kan hjälpa någon, knappt sig självt och att det knappast kommer att ändras eftersom varken hotet eller viljan finns. Och att NATO nu vill göra det utsatta Bodø till huvudkvarter. Alltså lättåtkomligt från Ryssland och det första som fienden förstör.

  Lyssna på Stoltenbergs engelska och fundera på varför han är chef över NATO. Jösses…

  • Thomas skriver:

   Skall man få förståelse för varför allt sker behöver man omvärdera allt man lärt om ideologier, ekonomiska principer, historiska rörelser och politisk historia, m.m… allt, med andra ord.
   Vissa dagar känns det så hopplöst att man vill ansluta sig till den majoritet av befolkningen som tagit alla vaccinsprutor som myndigheterna önskar, gör alla affärer med kreditkortet och nöjer sig med SVT, SR, DN, Svenskan eller andra officiella propagandablad..
   Att Västvärlden fick en ”dödande” ekonomisk stöt med bankkrisen 2007-08, som nu snabbt kommer att slå ut Europa vilket ryssarna (Putin) nog inser och som gör att de inväntar det politiska och sociala kaos som kommer när ”välfärdsstaten” kollapsar. Alltså, kriget i Ukraina är helt avgörande för Västvärldens framtid.

  • Benny skriver:

   Tyskarna tog i alla fall sitt förnuft till fånga och ställde in byggandet av pansarvagnsfabriken i Ukraina. Man insåg väl att chansen att den någonsin skulle få starta eller stå upp mer än ca 5 minuter efter att den var färdig var lika med noll. Se där, konsekvenstänk innan man hoppar i galen tunna! Enligt uppgift så var Stollenberg en Nato-motståndare i sin ungdom? Pengar är tydligen viktigare än principer…

 5. Thomas skriver:

  Är det någon som noterat Kristerssons ”försvarsavtal” med Ukraina?
  Är de korkade eller bara bortdribblade och ”gått på en mina”?

  • Benny skriver:

   Kristersson är inte bara dvärg fysiskt sett utan även en intellektuell dvärg vilket han gett prov på åtskilliga gånger. Den enda anledningen till att en mes som Kristersson får ”leda” moderaterna är att han gör som Kalle säger till honom! Anna Kinberg Batra var av den anledningen tvungen att avsättas…Inte lika lättstyrd!

 6. villvaraanonym skriver:

  Apropå felaktig information och faktakontroll…

  De politiska partierna beskrivs i texten som ’far-right’ (sv. högerextrema), vilket associeras med rasism, fascism och nazism.

  Stämmer det? Är det så partierna, och deras väljare, beskriver sig själva?

  En uppgift i texten som är fel, är att Europeiska unionen (EU) har ett parlament. Det är bara nationer som kan ha ett.

  • Mats Jangdal skriver:

   Bra frågor!

   De som själva karaktäriserar sig som höger om riksdagspartierna kallar sig inte extremhöger annat än i skämtsamma ordalag.

   De anser dessutom, baserat på ekonomiska principer(modeller) och ideologiernas önskan att organisera samhället att socialism, kommunism, fascism och nazism alla är grenar på samma totalitära korporativa träd och därför inte höger.

   Det finns ett parlament i Bryssel till vilket alla medborgare i EU får välja ledamöter vart femte år. Det finns ett slags maktdelning inom unionen, men ingen riktig konstitution och därför heller ingen stabil maktbegränsning som skyddar medlemsländer och individer från övergrepp.

Kommentarer är stängda.